Societat

Les residències, crispades amb el protocol dels tests “impossible” d’assumir

Insisteixen que no hi ha prou mans per fer les proves als familiars i Salut respon que s’organitzin

La fiscalia manté la investigació penal en quinze llars d’avis

L’allau de queixes de les residències que veuen “impossible” fer els tests d’antígens als familiars que venen de visita ha obligat el Departament de Salut a donar explicacions. “Tenim un protocol, però sense mitjans ni recursos no té cap sentit”, reconeixia la presidenta de l’Associació de Recursos Assistencials, Cinta Pascual, que assegura que algunes de les residències han rebut alguns dels tests d’antígens, que els proporciona Salut, però no tenen “mans ni temps” per assumir una feina que implicaria la desatenció dels residents. Del mateix parer és la presidenta de la Federació d’Entitats d’Assistència a la Tercera Edat, Montse Falguera, que veu poc seriós que es “demani la lluna” sense posar mitjans i que “si van maldades s’acusi d’incompliment”, critica Falguera, que no té constància que hagin arribat tests a les residències que representa.

Les restriccions de Salut per frenar l’entrada del virus coincidint amb l’increment de contagis d’aquesta tercera onada s’anunciava divendres per quinze dies. El sector alertava que no té personal sanitari per fer les proves als visitants, que segons el pla sectorial són un màxim de tres per resident a la setmana. “Si ens convertim en punts de cribratge, que posin personal perquè el nostre està pendent dels avis, i si no hi som, amb raó, ens vindran les denúncies”, indicava el president de la patronal de petites i mitjanes empreses Upmir, Vicente Botella. Hi coincidia la portaveu dels familiars de la coordinadora 5+1, María José Carcelén, que no s’explica que “ningú planifiqui res” abans d’anunciar una mesura com aquesta.

El Departament de Salut ha volgut respondre a les crítiques i manté que les residències hauran d’organitzar-se de “manera autònoma” per fer els tests, però que en tot cas, “si hi ha dificultats puntuals”, es donarà prioritat als visitants garantint les mesures de protecció habituals de distància, neteja i ventilant els espais.

La resposta de Salut és per al sector una fugida endavant a unes restriccions que sense més recursos no poden complir. “S’està dient que tothom faci el que pugui i això afectarà el nombre de visites i generarà malentesos amb les famílies”, lamentava el president d’Ascad, Andrés Rueda, que representa directius i professionals de residències.

Salut aclareix, en un document que ha fet arribar als centres, que només el personal que ha fet el curs de formació de presa de mostres, que es realitzen a professionals i residents, està autoritzat a fer la prova als familiars. També, però, són els responsables de supervisar l’automostra que es podrien fer els familiars després de visualitzar el vídeo explicatiu.

Gestió, sota sospita

La fiscalia manté obertes quinze diligències d’investigació penal per la gestió de les residències durant la pandèmia a Catalunya. Segons la informació en data de 18 de gener, de les 58 diligències d’investigació penal presentades se n’han arxivat 43. A més, ha interposat set denúncies. Pel que fa als procediments civils, s’han obert 201 diligències, de les quals 192 continuen en tràmit i nou s’han arxivat. En el conjunt de l’Estat, la fiscalia ha interposat 441 diligències d’investigació penal, de les quals 229 s’han arxivat i s’han interposat 27 denúncies. A més, ha obert 786 diligències civils. El principal motiu de les denúncies rebudes a les fiscalies és el d’homicidi per imprudència i omissió del deure de socors.

LA FRASE

Si ens convertim en punts de cribratge, que posin personal, perquè el nostre ha d’estar pendent dels avis
Vicente Botella
President de la patronal upmir

LA XIFRA

3
són les visites setmanals permeses per resident amb separació d’1,5 metres i una pantalla de protecció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona