Societat

Salut alerta d’una onada “semblant a la primera”

El departament preveu que les UCI, que ja han superat el pic de la segona onada, arribaran a tenir 900 pacients Covid

Ja s’ha desprogramat entre el 10 i el 15% de l’activitat assistencial

Era del tot previsible que se superarien els llindars de la segona onada de la pandèmia des del punt de vista assistencial. La segona onada va començar a principis d’octubre amb 170 pacients a l’UCI i va arribar a un màxim de 594. La tercera, en canvi, ja va partir de 320 pacients, un fet que ha condicionat les xifres des del primer moment. Ahir ja hi havia 621 malalts crítics als hospitals, però en aquest cas la previsió del Departament de Salut no és que els ingressos s’aturin en un centenar de pacients més, com va passar en la segona onada, sinó que ja compten que la línia ascendent continuarà fins arribar a acumular 900 pacients a les UCI.

Amb aquestes previsions sobre la taula, el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, va deixar ahir de comparar les dades actuals amb la segona onada i va assegurar que “aquesta tercera onada s’assemblarà més a la primera”. En aquella ocasió el nombre de pacients a les UCI va superar els 1.500.

Comella va advertir que tot hi haver “crescut en coneixement i estar més ben dotats” i amb millor capacitat de resposta, “els límits són els que són” i la situació actual ja està obligant el departament a reprogramar entre el 10 i el 15% de l’activitat assistencial no urgent, segons va quantificar.

Davant d’aquesta situació i en previsió que el nombre d’ingressos vagi creixent, la consellera de Salut, Alba Vergés, va insistir que, malgrat que la corba de contagis va baixant, “encara es necessita baixar més el nombre de casos “perquè venen uns dies molt intensos per al sistema de salut de Catalunya i per als professionals sanitaris”. Vergés va assegurar que “ja hi ha més de 1.000 pacients a les UCI, dels quals el 60% són pacients Covid”, i va recordar que la situació de l’epidèmia a Espanya i Europa és greu, que no sabem encara la incidència de la soca britànica i, per tant, que “cal l’esforç i el compromís de tot el país”.

La capacitat del sistema és de 1.300 pacients i si s’arriba a 900 pacients Covid, va subratllar Comella, “es comprometen altres activitats que no són Covid”. Comella va fer un símil i va assegurar: “No podem conduir el nostre sistema de salut amb 1.300 crítics perquè prendrem mal.” I si la situació epidemiològica empitjorés, va advertir, es podria arribar a “desbordar” el sistema sanitari.

4.431 nous contagis

El Departament de Salut va notificar ahir 4.431 contagis i 69 morts. Els indicadors epidemiològics, però, continuen baixant. El risc de rebrot es va reduir en 14 punts –ja és el quart dia que disminueix– i es va situar en 664 punts, mentre que la velocitat de transmissió, la Rt, va baixar dues centèsimes més i es va situar en l’1,07.

Pel que fa a la vacunació, un total de 164.738 persones ja han rebut la primera dosi –3.257 més que el dia anterior–, i 2.457 ja han rebut la segona.

Malgrat l’alarma de Salut, el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, va anunciar que proposarà al Procicat flexibilitzar algunes restriccions i permetre ja al febrer, per exemple, els viatges d’un sol dia a les estacions d’esquí. Sempre precisant que ho farà si les dades epidemiològiques continuen millorant. “Cal esperar uns dies per decidir què cal fer, però, per poc que les dades epidemiològiques ho permetin, intentarem flexibilitzar les restriccions el més aviat possible”, va afirmar el conseller en una entrevista amb l’agència Efe, en què va indicar que, en lloc de la setmana blanca, “s’està estudiant fer dies blancs” per poder anar a esquiar.

No podem conduir el nostre sistema sanitari amb 1.300 pacients crítics perquè prendrem mal
Adrià Comella
director catsalut
Ja hi ha més de 1.000 pacients a les UCI, dels quals el 60% són pacients Covid
Alba Vergés
Consellera de salut
Per poc que les dades ho permetin, intentarem flexibilitzar les restriccions el més aviat possible
Ramon Tremosa
Conseller d’empresa

L’hospital polivalent de Bellvitge, a punt

L’hospital polivalent de Bellvitge, el primer dels sis hospitals que s’estan construint a Catalunya per poder acollir malalts crítics de Covid, estarà llest per entrar en funcionament la setmana vinent. Així ho va assegurar ahir el director del CatSalut, Adrià Comella, que va garantir que el calendari d’obres dels nous hospitals annexos a grans centres sanitaris i que tindran una capacitat de més de 500 UCI, “s’està complint”.

“Aquests nous espais són benvolguts i desitjats pels professionals” dels hospitals als quals estaran adscrits: Vall d’Hebron (Barcelona), Bellvitge (l’Hospitalet de Llobregat), Germans Trias i Pujol (Badalona), Arnau de Vilanova (Lleida, Segrià), Moisès Broggi (Sant Joan Despí, Baix Llobregat) i Parc Taulí (Sabadell, Vallès Occidental).

Després de Bellvitge l es preveu que entri en funcionament l’annex al de Germans Trias i Pujol i, després, el del Vall d’Hebron, va precisar el director del CatSalut.

Els nous cinc hospitals polivalents de Barcelona i Lleida costaran uns 85 milions d’euros, segons les primeres estimacions del departament, entre l’edificació i l’equipament posterior. El sisè serà el que està projectat al costat del Parc Taulí de Sabadell, anunciat més tard, i que es preveu que estarà llest a la tardor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar
RELIGIÓ

«Sigues al capdavant per servir», lema episcopal del nou bisbe de Girona

GIRONA
SALT

Segon espai del servei gratuït de canguratge i temps de cures

SALT