Societat

Clam per convertir en llei el decret del lloguer social

Les PAH catalanes aconsegueixen mobilitzar milers de persones contra la suspensió de la norma aprovada pel Parlament

Demà, hi ha un debat amb els partits polítics per exigir compromisos

La manifestació convocada per les plataformes d’afectats per la hipoteca (PAH) catalanes per protestar contra de decisió del Tribunal Constitucional (TC) d’acceptar un recurs del PP i declarar inconstitucional el decret llei 17/2019, aprovat pel govern de la Generalitat el desembre del 2019 i ratificat pel Parlament el febrer del 2020, va aplegar, ahir, milers de persones al centre de Barcelona. En la marxa, que va partir d’Arc de Triomf i va omplir l’avinguda Lluís Companys, van participar unes 3.500 persones, segons les estimacions dels organitzadors, 1.300 segons la Guàrdia Urbana de Barcelona.

La protesta es va convertir en un clam per exigir al nou Parlament que es constitueixi després de les eleccions de diumenge vinent que “converteixin en llei el decret llei” tombat pel TC. El decret, deixat sense efecte pel TC, ampliava alguns propòsits de la llei 24/2015 i obligava els grans tenidors –bancs, fons d’inversió i propietaris amb més de 15 habitatges– a oferir un lloguer social a famílies vulnerables en els casos d’extinció de contracte, però també en els d’ocupació il·legal d’un habitatge buit i ampliava la durada dels lloguers socials de tres a set anys prorrogables.

A la marxa, que des d’Arc de Triomf va passar per davant del Parlament i va acabar al parc de la Ciutadella, davant de la glorieta de la transsexual Sònia, es van sumar fins a una vintena d’entitats socials i sindicats, així com la Marea de Pensionistes, el Sindicat de Llogaters i la Plataforma en Defensa dels Serveis Públics, que també havia convocat una concentració ahir a la plaça Sant Jaume per exigir “un model de serveis públics que posi la vida al centre”. Tot i que la demanda anava adreçada als polítics i que demà dilluns la PAH ha convocat un debat amb els diferents representants per saber quin és el seu posicionament respecte a la llei de l’habitatge, en la manifestació d’ahir no hi va haver representació política.

Durant tot el recorregut, es van repetir lemes a favor de l’habitatge i en contra dels desnonaments. “Quan l’habitatge és un luxe, ocupar és un dret i un deure”, es podia llegir en alguns dels cartells que portaven els manifestants, que van insistir, un cop més, que cal una llei que protegeixi les famílies vulnerables en una situació “d’emergència residencial com la que viu Catalunya”.

LA XIFRA

3.500
persones
es van manifestar ahir convocades per la PAH. La Guàrdia Urbana va estimar 1.300 participants.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA