Societat

Procés participatiu per feminitzar el nomenclàtor a Torroella de Montgrí

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí i l’entitat municipal descentalitzada (EMD) de l’Estartit obriran, el 8 de març, coincidint amb el Dia de la Dona, la fase de propostes d’un procés participatiu per recollir propostes per feminitzar els noms de carrers i places del municipi. Amb la iniciativa volen reivindicar i visibilitzar la memòria de dones locals i de la resta del món, amb la inclusió dels seus noms al nomenclàtor de la vila, atès que la seva història mereix ser recordada perquè és un llegat de tots i totes. Alhora pretenen equilibrar-hi la presència respecte a personatges masculins, i és que ara només hi consten menys d’una desena de noms femenins en la denominació de carrers, la majoria de santes cristianes.

Aquest procés participatiu es fa en el marc del compliment de les accions del pla municipal d’igualtat d’oportunitats de dones i homes de Torroella de Montgrí (2018-2021) i representa una nova aposta per la transparència, la participació i la col·laboració entre el consistori i la ciutadania.La consulta va arrencar dijous passat, amb la constitució de la comissió de seguiment, un òrgan integrat per la regidora d’Acció Social i Ciutadania, la regidora de Cultura, la regidora d’Arxiu Municipal, el regidor de Participació Ciutadana i les tècniques d’Acció Social, Comunicació i Participació Ciutadana, així com l’arxiver municipal. També en formen part tots els grups polítics amb representació en el ple, així com la presidència de l’EMD de l’Estartit o bé la persona en qui delegui. Dilluns 8, coincidint amb la celebració del Dia de la Dona, s’obrirà el període d’un mes, fins al 8 d’abril, per proposar noms a través del web municipal .Posteriorment, s’avaluaran i es validaran, i al mes de maig es posaran a votació les propostes escollides. Finalment, serà la comissió municipal de nomenclàtor, que properament crearà el ple, qui decidirà on es posaran els noms escollits.

La resta d’actes pel 8-M
L’inici d’aquest procés participatiu és una de les accions més destacades d’un atapeït programa d’activitats que Ajuntament i diversos col·lectius han organitzat aquest any per celebrar el Dia de la Dona. L’elaboració de les propostes han estat pensades i preparades per les àrees d’Ensenyament, Cultura, Participació Ciutadana i Acció Social, l’Associació Les Xibeques del Cau, el col·lectiu Lo Relacional. També hi col·laboren l’EMD de l’Estartit, Ràdio Montgrí, el Centre de Documentació i l’Associació de Dones de l’Estartit.Aquest divendres, s’obrirà a la capella de Sant Antoni l’exposició Les nostres referents, produïda per Xibeques del Cau i dedicada a Caterina Albert, Joana Darné, Dolors Bassa i Camila Kleiner, dones que s’han convertit en referents femenins amb valors propis en els quals emmirallar-se. Es podrà visitar fins al dia 29 de març.L’Auditori Teatre Espai Ter també s’afegeix al Dia de la Dona, el diumenge 7 de març, a les 19 h, amb la programació de l’obra De mares i filles, dirigida per Paco Mir i interpretada per Mont Plans i Annabel Totusaus.Dilluns, dia 8, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, es portarà a terme el gruix d’actes de caire més reivindicatiu. Com és habitual, a les 18 h, a la plaça de la Vila, es llegirà el manifest feminista i, tot seguit, a les 18.15 h, hi haurà una acció col·lectiva promoguda per Lo Relacional, sota el títol genèric Què li preguntaries al patriarcat?.Més tard, a les 20 h, el Cinema Montgrí, estrenarà la pel·lícula La comunidad Quero de Cuzco, un equilibrio perfecto, d’Anna Boyé, fotògrafa i antropòloga experta en comunitats matriarcals.Ràdio Montgrí també col·labora amb la reivindicació feminista, emetent l’espai Apunts biogràfics de les nostres dones, en diferents franges horàries. L’espai s’emetrà de dilluns a divendres a les 9, 12 i 17 h i els dissabtes i diumenges, a les 13 i 20 h, del 8 al 21 de març.El programa es tancarà el dissabte 13, a les 12 h, a la plaça de la Vila, amb una nova sessió del cicle Filosofia a l’Àgora, que en aquesta ocasió ens portarà a la fotògrafa i antropòloga Anna Boyé, per parlar sobre els matriarcats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA