Societat

Alerten del risc de pobresa en les dones

Les entitats socials reclamen al govern que reforci les polítiques d’igualtat

És un dels col·lectius més colpejats

La pandèmia està agreujant la feminització de la pobresa i la Taula del Tercer Sector de Catalunya demana al nou govern que reforci les polítiques d’igualtat de gènere per reduir les desigualtats que pateixen les dones. Les entitats assenyalen que la taxa de risc de pobresa femenina és del 20% –per contra, la masculina és del 18%– i que són les més afectades, sobretot a les llars monoparentals, un 80% encapçalades per dones, on el risc és de gairebé el 50%, ja que “hi ha una relació directa entre pobresa i dona”.

La taula, que aglutina 34 federacions i grans organitzacions que agrupen més de tres mil entitats socials catalanes, alerta que la bretxa de gènere s’evidencia sobretot en el “treball precari, amb sous més baixos i a temps parcial, que efectuen les dones”, per la qual cosa els seus ingressos són més baixos. La bretxa salarial de gènere –la diferència entre el que cobren les dones i el que cobren els homes– és del 23%. S’ha tornat a escurçar, però els homes cobren de mitjana 6.350 euros més que les dones.

En el context de crisi actual el risc augmenta, tal com assenyalen les entitats, si la dona té “una discapacitat, un problema de salut mental, és d’origen migrant o pertany al col·lectiu del poble gitano o LGBTIQ+”. Per això, la taula insisteix en la importància que les polítiques socials incorporin la perspectiva de gènere en “el disseny, execució i avaluació de les lleis”. La bretxa de gènere també es mostra en les prestacions, amb jubilacions més baixes, d’unes feines mal retribuïdes. La contractació parcial és sobretot femenina. El 2020 un 21% de les dones tenien contractes parcials, en contraposició al 8% dels homes.

Cures i feina a casa

La Covid ha augmentat les desigualtats en l’àmbit domèstic i de les cures. El 42% de les dones afirmen que tenen més tasques domèstiques, mentre que per a un 60% dels homes no ha canviat. Pel que fa a l’atenció i cura d’altres persones, el 30% de les dones asseguren que tenen més feina, contra el 21% dels homes.

La taula recull que en moments més complicats i d’emergència també són elles les que recorren a demanar ajuda a serveis socials. Un 70% dels usuaris de les oficines de l’Ajuntament de Barcelona han estat dones. Finalment, les entitats alerten també que la Covid, i sobretot el confinament, ha fet disparar la violència masclista, i recullen les dades de la línia d’atenció contra la violència, que el 2020 va passar de rebre una mitjana de 183 trucades setmanals a 319 durant el confinament, i en els moments de la desescalada fins a 340, per violència masclista en l’àmbit de la parella, i un 4% en el familiar.

LA XIFRA

22.289
euros és el salari mitjà anual de les dones, un 23% inferior al dels homes, que cobren 6.350 euros més.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
JOSEP GONZÁLEZ-CAMBRAY
CONSELLER D’EDUCACIÓ

“La transformació educativa és imprescindible”

Barcelona
SOCIETAT

Tornen les atraccions, amb una fira a Mataró

El català s’enfonsa als jutjats, malgrat els esforços

barcelona
societat

Inaugurada La Cuca de Llum, el nou funicular del Tibidabo

Més de 2 milions de catalans amb vacunació completa

barcelona
ACIM condemna la violència “extrema i cruel contra els més febles, els infants”
societat

ACIM condemna la violència “extrema i cruel contra els més febles, els infants”

Cues per vacunar-se sense cita prèvia a Roses

Roses
societat

Barcelona refarà el Pou de la Figuera

Cassà demana ajuda per protegir el sector del suro

cassà de la selva