Societat

L’assistència al detingut, “irregular”

L’advocacia de Barcelona aprova el sistema telemàtic arran de la Covid-19, mentre que altres denuncien deficiències

La implantació i ús d’eines telemàtiques a les comissaries i jutjats per atendre persones detingudes i no fer desplaçaments, amb l’objectiu d’evitar contagis, tal com recull la Llei 3/2020 i la resolució SLT 2700/2020, té una valoració dispar entre l’advocacia catalana. Mentre a responsables del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) satisfà l’adaptació de les comissaries dels Mossos i altres cossos policials a la ciutat i les dotze delegacions territorials que cobreixen en el torn d’ofici, en altres zones de Catalunya es qualifica d’“irregular” l’assistència telemàtica al detingut.

“Des del primer dia del confinament, l’equip del torn d’ofici del col·legi ha fet un treball de fons per garantir l’assistència al detingut i alhora la seguretat de l’advocat. Tot és millorable, però, a les comissàries de Mossos, a la Guàrdia Urbana de la Zona Franca, i també a la Policía Nacional fem assistència en videoconferències en el 85% dels casos”, afirma Carmen Valenzuela, diputada i responsable del torn d’ofici i assistència a la persona detinguda de l’ICAB, que afegeix: “M’agradaria poder calcular quants contagis hem evitat entre tots, i a les nostres famílies.” A més de la prevenció sanitària, es guanya temps i la persona pot quedar en llibertat abans, explica l’advocada, que ha fet assistències en connexions des de casa a les tres de la matinada. Habitualment cap detingut declara a comissaria.

Torn d’ofici, a debat

Valenzuela recorda que l’article 520 de la Lecrim ja preveu una assistència telefònica o per videoconferència quan l’advocat és lluny. L’any passat els 3.191 advocats inscrits al torn d’ofici de Barcelona van fer 919.190 assistències a la seva demarcació, i van ser 62.418 penals, 10.939 menys que el 2019, reducció, com ha passat amb els fets delictius, pel confinament.

Per contra, el president de la comissió del torn d’ofici del Consell de l’Advocacia Catalana i degà del Col·legi de Figueres, Joan Ramon Puig, qualifica d’“irregular” el funcionament telemàtic a la resta del país. Hi afegeix que hi ha més dificultats quan la persona necessita un traductor, i que a bona part dels jutjats sempre es demana la presència del detingut, com és el cas –indica– a les Terres de l’Ebre. En altres casos, els problemes són tècnics. “Benvingudes totes les sales dels jutjats amb videoconferència, però llavors no hi ha la instal·lació de banda ampla i falla tot”, fet que passa amb Mossos a l’Empordà: “És un drama”, i al final prefereixen anar a les comissaries.

Per debatre els reptes del torn d’ofici en temps de pandèmia sense deixar de garantir drets, l’Advocacia de Barcelona ha organitzat un congrés en línia, el 18 i 19 de març , amb caps policials i judicials convidats, com ara la taula Necessitat de pactar un protocol amb els jutjats en les guàrdies penals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Entitats i plataformes es manifesten demà contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA