Societat

Societat

“Tocarà agafar els pinzells”

Alumnes de l’escola de disseny Elisava creen objectes per millorar el dia a dia de les persones sense sostre que viuen a la llar d’Arrels Fundació

En ple confinament van pensar plegats els prototips que alguns han estrenat

La Carme va arribar en ple confinament a la llar Pere Barnés d’Arrels Fundació, on s’ha trobat molt ben acollida des que hi va posar els peus. “No podia continuar al pis antic on m’estava perquè hi havia moltes escales i pateixo de l’esquena”, explica aquesta barcelonina que en diferents moments de la seva vida i per “circumstàncies” ha viscut temporades al carrer. Ara és una de les quatre dones que conviu a la llar amb quaranta residents més i que ha participat de l’experiència amb els estudiants de disseny de l’Elisava. “Em van preguntar què volia per a l’habitació però no em calia res i vam acabar parlant que m’agrada el dibuix i pintar.” Així és com va sorgir la iniciativa de fer-li un cavallet de bambú que per ara no ha estrenat i que té a l’entrada de l’habitació. “Ara em tocarà agafar i embrutar els pinzells”, diu agraïda després del resultat que confia estrenar aviat. Als matins ja surt de la llar per anar a un taller a dibuixar i per això li costa “trobar l’estona” a la tarda per tornar-hi. Una afició que ha pogut recuperat després de quatre anys i que feia sovint quan anava al centre del Pati Llimona, d’on guarda bon record. Com la Carme, altres residents han participat també en el disseny d’objectes que poden tenir a les habitacions per fer més fàcil el seu dia a dia. És el cas del Noé, que s’ha encarregat d’endreçar les seves coses en un prestatge plegable de roba que també es pot penjar si convé a la cadira de rodes amb què es desplaça. El contacte amb els alumnes de tercer de disseny es va fer en ple confinament i a través de les videotrucades uns i altres es van conèixer i van anar trencant el gel per explicar les seves inquietuds i mirar de buscar-hi respostes. El grup de Núria Redresa, Anna Moya i Marta Casals van conèixer en Vicente, a qui havien de personalitzar un disseny. “Ens va dir que porta molts objectes a sobre que mai sap on ho posa”, i van proposar fer-li una armilla amb moltes butxaques incorporades. “Hem quedat amb ell per fer els retocs”, indiquen les tres joves, que es plantegen millorar els tancaments i canviar alguna de les cremalleres per imants per fer-lo més pràctic. I és que l’educador d’Arrels, Dani Callís, confessa que en Vicente encara no se l’ha posada perquè no es treu una ronyonera que les alumnes li van regalar com a orientació del que volien fer-li. La implicació entre els residents i la vintena d’estudiants que han participat del projecte ha estat un èxit. “Va ser una alenada d’aire que connectessin quan estaven tancats i veure que no només ells estaven confinats”, explica Callís.

La iniciativa va sorgir arran de la col·laboració que el tutor i professor d’Elisava Curro Claret manté fa anys amb Arrels Fundació. “El repte que els proposem és descobrir i reconèixer algun element que els pot donar un motiu per fer alguna cosa”, diu el mestre, satisfet dels projectes finalitzats i sobretot del “vincle” i la facilitat amb què els alumnes han connectat amb els usuaris de la llar. “El disseny s’associa a segments benestants quan s’hauria d’obrir a tothom”, defensa Claret, amb un missatge als estudiants perquè “obrin la perspectiva” d’arribar a tots els col·lectius. Els estudiants han buscat solucions per a la llar com el mobiliari plegable del menjador o l’escriptori per a l’ordinador portàtil des d’on es continuaran fent videotrucades com els darrers mesos.

Els de final de grau, a punt
Els alumnes de tercer que han treballat en aquests prototips ja tenen relleu, perquè tres alumnes de quart pensen continuar treballant en el sensellarisme i centraran el seu projecte de final de grau en el disseny d’objectes per a un col·lectiu molt vulnerable.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia