Educació

L’activista Angela Davis, ‘honoris causa’ de la UPF

La Universitat reconeix la trajectòria acadèmica i intel·lectual de la defensora dels drets civils

La professora nord-americana apel·la a la consciència social i el feminisme per fer un món millor

Angela Davis, activista nord-americana que defensa els drets civils, ha estat investida doctora honoris causa per la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que vol reconèixer així la seva dilatada trajectòria acadèmica i intel·lectual i la seva militància per la justícia social. L’acte va tenir lloc dimarts de forma telemàtica, amb els representants de la UPF al campus de la Ciutadella i la professora emèrita de la Universitat de Califòrnia a Santa Cruz intervenint des de casa seva. Davis es converteix en la dissetena personalitat que és investida honoris causa per la UPF, des que Desmond Tutu va obtenir el primer reconeixement el curs 1999/2000.

El rector de la UPF, Jaume Casals, va fer referència als dos motius que han motivat el seu reconeixement. D’una banda, per l’impacte que ha tingut la seva producció acadèmica, amb una anàlisi inclusiva de temes de gènere, raça i classe social, i de l’altra, per la seva activa militància en defensa dels drets civils, la justícia, la igualtat i la llibertat de les persones. La professora Linda Jones i la catedràtica Tània Verge Mestre van recordar a la laudatio que Davis va fer el doctorat durant els seixanta, la dècada dels atacs terroristes de supremacistes blancs contra activistes negres, i que va abandonar SNCC –una de les principals organitzacions pels drets civils– i el Black Panther Party per les seves posicions masclistes. Davis va aprofundir en la comprensió de la connexió entre les lluites contra l’opressió racista de la població afroamericana i els moviments obrers internacionals, i va analitzar l’apoderament de les dones negres i l’impacte del racisme sobre la salut i la integritat física de les afroamericanes.

Davis, al seu torn, va agrair la cerimònia en un difícil moment pandèmic i en què “Catalunya continua amb les seves pròpies lluites per la justícia i la igualtat”. Va denunciar que la lluita contra la Covid-19 s’està produint en un moment en què la riquesa es concentra en mans d’unes quantes persones i en què hi ha “una crisi produïda per la privatització de la salut”. El dolor que està provocant la conjuntura actual té com a contrapartida, segons l’acadèmica, que “per fi està emergint una consciència col·lectiva en defensa de la llibertat del planeta”. I que està sorgint un gran nombre de persones d’arreu del món que “estan reflexionant seriosament sobre les conseqüències estructurals del colonialisme i l’esclavitud”. El moviment per abolir l’esclavitud és a l’origen del moviment feminista blanc, va afirmar, “ja que les sufragistes van equiparar la seva retallada de drets amb els de la població esclava”. I el reconeixement del Black Lives Matter és, segons el seu parer, “un dels millors indicadors del significat de la democràcia”.

LES FRASES

Un gran nombre de persones estan reflexionant sobre les conseqüències estructurals del colonialisme i l’esclavitud
El gènere no es pot separar de la raça i la classe, hem d’abordar les causes sistèmiques de l’explotació
Angela Davis


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona