Salut

Pas endavant en la detecció precoç de l’autisme

L’Hospital Sant Joan de Déu obre un servei de diagnosi i tractament del TEA entre els zero i els quatre anys

L’institut TEA CARE 0-4 és fruit d’una iniciativa de la Fundació Mas Casadevall

Els experts en el trastorn de l’espectre de l’autisme (TEA) consideren que per tractar amb eficàcia els que n’estan afectats i millorar les seves condicions de vida és fonamental detectar-ho el més aviat possible. Per iniciativa de la Fundació Autisme Mas Casadevall , de Serinyà, al Pla de l’Estany (un referent en l’àmbit nacional en TEA), aquesta entitat i l’ Hospital Sant Joan de Déu porten una dècada preparant un projecte per diagnosticar i tractar el TEA en criatures d’entre 0 i 4 anys. Finalment, el treball s’ha plasmat ara en un conveni per obrir un centre dedicat a aquest objectiu. Es diu Institut TEA CARE 0-4 i està situat a l’hospital barceloní, on ja compten amb la unitat d’alta especialització en TEA, UnimTEA, que serà la base del nou servei.

Formació especialitzada

En la unitat hi treballen dos professionals que els darrers anys s’han format a l’ UC Davis Mind Institute de Califòrnia (EUA) gràcies a dues beques atorgades per la Fundació ”La Caixa”. La mateixa entitat bancària és la que facilitarà la viabilitat del TEA CARE 0-4 amb una aportació econòmica que no ha transcendit.

Responsables de Mas Casadevall i de Sant Joan de Déu van explicar ahir que el nou institut s’ha marcat com a objectiu oferir “serveis, eines i pràctiques clíniques més eficients en l’atenció precoç de l’autisme a partir dels coneixements científics avançats”. Paral·lelament, segons hi van afegir, es posaran a disposició de les famílies els recursos terapèutics més adequats per atendre els primers anys de vida de l’autista. “Com se sap –argumenten–, un tractament precoç incideix en la plasticitat cerebral i pot ajudar a minimitzar els símptomes en el futur i, en conseqüència, millorar la qualitat de vida de l’infant i la seva família.”

Acompanyament

Un altre vessant del nou servei serà l’acompanyament de les famílies, donant-los accés a informació contrastada i a formació o posant a la seva disposició espais psicoeducatius. Com que ha de ser un procés molt personalitzat, es preveu que s’atenguin un màxim de vint famílies cada any.

Més endavant, quan l’Institut TEA CARE 0-4 disposi de prou experiència, tenen pensat posar en marxa una línia de treball de recerca en què també hi participaria l’UC Davis Mind Institute.

LA XIFRA

20
famílies
a l’any s’atendran en el servei d’acompanyament que s’inclourà en el nou institut


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia