Societat

Mor Arcadi Oliveres

L’economista, professor universitari i activista social ha mort als 75 anys

L’economista i activista social Arcadi Oliveres ha mort aquest dimarts, segons ha fet saber la seva família a través d’un missatge penjat a la web que van crear per acollir l’allau de missatges de suport quan es va saber que estava greument malalt.

“Amb una barreja de tristesa pel moment, d’alegria per allò viscut i d’agraïment per l’amor rebut, la família Oliveres Künzi us comuniquem que l’Arcadi Oliveres ha mort aquest migdia. La família més propera hem estat al seu costat acaronant-lo i dient-li paraules boniques fins als últims moments.

Estem enormement agraïts per les mostres d’afecte que heu fet arribar a l’Arcadi durant les darreres setmanes, amb les quals l’heu fet sentir estimat i acompanyat i ens heu ajudat a celebrar la seva vida. Durant aquest temps, l’Arcadi ha estat enormement feliç. En bona part perquè ha pogut llegir pràcticament tots els més de set mil missatges que li heu enviat.

Moltíssimes gràcies i una abraçada ben gran a totes aquelles persones que estimeu l’Arcadi.

Ara aprendrem a fer camí sense ell i seguirem gaudint de les petites grans belleses que ens proporciona aquest viatge.

Visca la vida!

Família Oliveres Künzi”.

Va estudiar Economia a la Universitat de Barcelona, on es va implicar molt activament en el sindicat Democràtic d’Estudiants de Barcelona i va participar en la caputxinada el 1966.

Defensor de la reconciliació dels pobles, va treballar incansablement per promocionar la cultura de la pau, a través primer de Pax Christi i, després, a partir de 1981, de Justícia i Pau, entitat de la qual va ser president del 2001 al 2014.

Lluitador antifranquista, 1976 va participar a la Marxa per la Llibertat per reclamar, de forma pacífica i no violenta, la llibertat, l’amnistia i l’Estatut d’autonomia.

El 1993 va obtenir el doctorat i va passar a ser professor titular del departament d’Economia Aplicada. Va fer classes a diverses universitats, a més de fer xerrades, conferències i tot tipus de col·laboracions amb nombres entitats socials del país.

Algunes activitats que van comptar amb la participació destacada d’Oliveres van ser la campanya en favor del 0,7% (1981-82), la primera campanya en favor de l’Objecció Fiscal a la despesa militar i la constitució de l’Assemblea d’Objectors Fiscals (1983), o la campanya contra la llei reguladora de l’objecció de consciència i en suport de la insubmissió (1984). També va fer campanya contra l’ingrés d’Espanya a l’OTAN (1986) i va cofundar la Xarxa Europea Contra el Comerç d’Armes. A més va tenir part activa en les mobilitzacions contra la primera guerra del Golf (1991) i contra la guerra de l’Iraq (2003), en la campanya per la cancel·lació del deute extern (1999) o en la promoció de la banca ètica a Catalunya.

L’any 2004 va ser elegit president de la Federació Catalana d’Organitzacions Internacionalment Reconegudes, que promou la presència internacional d’entitats catalanes. També l’any 2004 va ser nomenat per l’aleshores alcalde de Barcelona Joan Clos, membre del Consell de la Ciutat de Barcelona. També va presidir diverses associacions sense afany de lucre com el Consell Català del Foment de la Pau o la Federació Catalana d’ONG per a la Pau.

El 2013 va impulsar el partit independentista i anticapitalista Procés Constituent amb Teresa Forcades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia