Salut

Torna el tancament comarcal

El Procicat recupera la limitació de la mobilitat dins la comarca durant tres setmanes

Es permetran les trobades de sis persones

Sàmper preveu dos mesos més de contenció de l’activitat encara que decaigui l’estat d’alarma

A les 00.00 h de demà, els grups bombolla no podran canviar de comarca. El creixement del nombre de malalts de Covid a les UCI obliga el govern a tirar enrere i tornar, com a mínim fins al 19 d’abril, a les restriccions del 14 de març: confinament comarcal un altre cop. La marxa enrere no afecta ni comerços, ni restauració, ni activitats extraescolars i esportives, que continuaran amb els mateixos aforaments i horaris. El Procicat va avançar ahir la presa de decisions sobre les restriccions per frenar com més aviat millor el creixement de casos.

Els ciutadans només podran sortir de la comarca si poden acreditar que treballen fora, que han de visitar un familiar dependent, si han de fer una visita mèdica o, com passava abans de Setmana Santa, si hi ha una sortida o excursió educativa, sempre que no s’hagi de pernoctar fora, i en cas de competicions esportives autoritzades. En cap cas es podrà sortir de la comarca per anar a un establiment hoteler o a un restaurant (com va passar per Nadal). Tampoc per assistir a algun espectacle. Així ho van comunicar ahir en una roda de premsa la consellera de Salut, Alba Vergés; el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, i els altres responsables de Salut i Interior que formen Protecció Civil de Catalunya (Procicat), que, en principi, no preveuen canvis de cara a la celebració de Sant Jordi. “El pla de Sant Jordi està treballat i no cal alarmar a ningú en aquests moments”, va avançar Vergés.

Com que es torna al mateix escenari que hi havia abans de Setmana Santa, el Procicat permetrà a partir de divendres les trobades de sis persones de dos grups bombolla tant dintre com fora d’establiments i de les llars, cosa que no s’havia permès aquesta Setmana Santa per una directriu espanyola que només permetia trobades de sis persones a l’aire lliure, de quatre persones a interiors i només del grup bombolla dintre de les cases.

El Procicat també retorna a la relació anterior que hi havia entre l’Alt Urgell i Andorra, d’equiparació comarcal, de manera que es podrà circular entre ambdós territoris sense problema. El creuament de la duana “genera dubtes interpretatius” per l’ordre estatal de permetre-ho, va admetre Sàmper, que abordarà immediatament aquesta qüestió amb l’Estat espanyol i l’andorrà. Pel que fa a la petició que ahir va fer l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en el sentit que es permeti la mobilitat a tota l’àrea metropolitana, la resposta del govern continua sent negativa com en anteriors confinaments.

En relació amb la possibilitat que el 9 de maig decaigui l’estat d’alarma que facilita la imposició de límits de mobilitat o del toc de queda, el conseller d’Interior va recordar que si el govern creu oportú prendre alguna mesura restrictiva que pugui afectar algun dret fonamental “la proposarà i requerirà l’aprovació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)”. La premissa ja va ser necessària durant l’estiu quan el govern necessitava el vistiplau judicial per prendre decisions que afectaven drets fonamentals. Aquest fet permet possibles recursos dels sectors afectats. De fet, Sàmper no descarta allargar les restriccions més enllà del 9 de maig si la situació epidemiològica empitjora. El govern vaticina encara un esforç de contenció de l’activitat social durant “dos mesos”, mentre no avanci més la vacunació massiva i arribi el bon temps.

La consellera Alba Vergés va reconèixer ahir que s’està lluitant contra dues pandèmies, la de la Covid i la de la fatiga pandèmica, i va assegurar: “Les mesures que prenem intentem que siguin les mínimes més eficaces.” Del que es tracta, va reconèixer el cap de Protecció Civil, és de limitar la interacció de les persones. Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va recordar que també a Europa s’estan prenent mesures restrictives, i va assegurar que ara mateix cal posar fre a un augment del nombre de malalts greus a les UCI, que “no ha deixat de créixer els últims tres o quatre dies”.

El confinament comarcal va generar ahir les primeres cancel·lacions d’estades de cap de setmana en establiments de la costa i la muntanya o l’interior. Empresaris de diversos sectors van posar el crit al cel. És el cas de la gerent de la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre, Judit Lloberol, que va lamentar “el poc marge” que dona el govern en l’aplicació de les mesures, que seran efectives a partir d’aquest divendres. Això obliga els establiments a retornar els treballadors a l’ERTO i aturar les comandes que havien fet de cara a aquest cap de setmana, per exemple. Per la seva banda, l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona (AEHT) ha rebut “com una galleda d’aigua freda” l’anunci d’un nou confinament comarcal. El president de l’entitat, Francesc Pintado, considera que la Generalitat “legisla sense sensibilitat” cap al sector. Pintado creu que a la pràctica es tracta d’un “tancament encobert”.

Dades preocupants

Segons les dades epidemiològiques fetes públiques ahir, la incidència a 14 dies va tornar a pujar i va passar de 234,38 a 240,27. Ahir s’havien declarat 1.690 nous casos confirmats per PCR o TA, amb un total de 563.048 (el 7,59% de les proves de la darrera setmana van donar positiu) i es va informar de 30 morts més.

La pressió hospitalària era molt alta, amb 1.712 pacients ingressats, quatre més que en el balanç anterior, i 458 persones a l’UCI, 13 més que les 24 hores anteriors. Això sí, segons Salut, la velocitat de propagació de la Covid-19 a Catalunya, l’Rt, va continuar ahir, i per cinquè dia consecutiu, a la baixa i es va situar en 0,93, sis centèsimes menys, mentre que el risc de rebrot va caure a 223 (-10).

Salut va començar ahir a la Universitat de Lleida (UdL) els cribratges massius a les universitats catalanes. Es va començar per Lleida –amb 400 alumnes i personal docent, tot proves voluntàries– perquè la incidència és alta i similar a la registrada l’estiu passat. Els cribratges massius a les universitats continuaran avui.

LES FRASES

19.04.21
Dia
que acaben les restriccions comarcals anunciades ahir i que s’espera que se n’anunciïn unes altres.

LA DATA

Si es treu l’estat d’alarma i volem una mesura que afecti drets essencials, decidirà el TSJC
Miquel Sàmper
conseller d’interior

LA XIFRA

No cal alarmar a ningú. De moment el pla de Sant Jordi està treballat
Alba Vergés
consellera de salut
350-400
controls
dels Mossos hi haurà a les carreteres a partir de divendres per limitar la mobilitat comarcal.

A la platja, sense mascareta

El govern de l’Estat va modificar ahir la proposta que havia fet la setmana passada sobre l’ús de les mascaretes a l’exterior –fins i tot a la platja– i, al contrari del que pretenia al principi, la gent que estigui a la platja no haurà de dur la mascareta posada ni quan estigui prenent el sol ni quan es banyi sempre que es pugui mantenir la distància de seguretat d’ 1,5 metres si no s’està amb el grup bombolla. La mascareta s’haurà de dur quan s’estigui caminant per la platja. Tampoc s’haurà de dur mascareta, com passa ara, quan s’estigui fent esport a l’aire lliure. La mesura de voler imposar la mascareta en qualsevol espai exterior i en qualsevol circumstància va ser àmpliament contestada fins que ahir es va aclarir per part del ministeri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona