Societat

El Parlament celebra el Dia Internacional del Poble Gitano amb una edició en format reduït

Borràs crida a “deixar enrere els camins de vexacions, discriminacions i menysteniment” i apel·la a la fraternitat

l Parlament de Catalunya ha rebut una delegació de representants del poble gitano per commemorar el Dia Internacional del Poble Gitano, que se celebra el 8 d’abril. En una edició amb format reduït per les restriccions per la pandèmia, la presidenta de la cambra, Laura Borràs, i els membres de la Mesa Anna Caula, Eva Granados, Ferran Pedret i Pau Juvillà han rebut el president de la FAGIC, Simon Moreno, i una desena de representants més del col·lectiu per celebrar la data, que aquest any coincideix amb el cinquantè aniversari del Congrés Mundial Romaní el 1971. Durant la seva intervenció, Borràs ha fet una crida a “deixar enrere els camins de vexacions, discriminacions i menysteniment” i ha apel·lat a la fraternitat entre pobles.

Borràs ha aprofitat la celebració fer per una crida a la igualtat i ha apostat perquè el poble català i el gitano “caminin junts per construir un món d’oportunitats i on no es discrimini a ningú per la seva identitat”.

Al llarg de la seva intervenció Borràs ha volgut posar en valor com els pobles català i gitano estan “relligats” per “camins col·lectius” i ha demanat “celebrar la germanor”. En una referència a l’himne gitano –’Gelem, gelem’, que vol dir ’vaig caminar, vaig caminar’-, Borràs s’ha referit a les marxes per la llibertat que es van fer a Catalunya durant el 1976, amb el lema ’Poble català, posa’t a caminar’.

La presidenta del Parlament també ha recordat que la legislatura passada es va aprovar per unanimitat la Llei per la igualtat de tracte i la no discriminació tot i que ha admès que “queda molta feina per fer”.

Per la seva banda, Simon Montero ha agraït que s’hagi pogut celebrar l’acte “tot i les dificultats polítiques i sanitàries” que s’estan patint enguany. Montero ha dit que aquest és un any de “reptes extraordinaris”, i ha posat com a exemple la necessitat de redactar i implementar un pla integral del poble gitano i millorar les condicions de la venda ambulant, especialment durant la pandèmia.

Acte adaptat a les mesures sanitàries

Enguany l’acte s’ha celebrat en format reduït des de la Sala d’Audiències del Parlament, amb només els membres de la Mesa i una desena de representants del poble gitano. Habitualment l’acte se celebrava a l’Auditori i congregava unes 300 persones. L’any passat no es va poder fer a causa de la pandèmia.

Durant l’acte Simon ha lliurat a Borràs un ’ran kali’, una vara gitana. També s’ha interpretat amb violí l’himne internacional gitano, el ’Gelem, gelem’.

Des del 1990 cada 8 d’abril se celebra el Dia Internacional del Poble Gitano. En aquest dia, però del 1971, es va celebrar el Primer Congrés Mundial Romaní a Londres, i va ser quan es va instaurar la bandera del poble gitano i el ’Gelem, gelem’ com a himne.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia