Salut

Els hospitals alerten sobre la situació a les UCI: “Mai havíem passat d’una onada a una altra des d’un replà tan alt”

A les portes d’una possible quarta onada hi ha gairebé mig miler de pacients als llits de crítics

Sant Pau atén amb més freqüència membres del mateix grup de convivència per la variant britànica

Els hospitals adverteixen que les unitats de cures intensives (UCI) s’ompliran ràpid si els casos de Covid-19 augmenten, com es preveu que passi en els propers dies.

D’acord amb la darrera actualització del departament de Salut, hi ha gairebé mig miler de pacients Covid als llits de crítics (498, 3 més que a la darrera actualització), gairebé dos centenars més que en el punt més baix després de la segona onada, el 24 de desembre (314).

La xifra havia anat retrocedint des del cim de la segona onada, a principis de febrer (731), fins a situar-se per sota dels 400 (394) el 27 de març i a partir d’aleshores ha remuntat fins als 498 pacients. En canvi, la xifra global d’hospitalitzats s’ha reduït per darrer dia consecutiu i aquest dissabte és de 1.629, 66 menys que ahir. Salut va informar dimecres que hi havia 1.712 ingressats, el màxim des de finals de febrer.

A l’Hospital del Mar de Barcelona fa unes setmanes que atenen entre 25 i 30 pacients en estat crític amb el coronavirus, quan al pic de la tercera onada n’hi havia uns 35 a les UCI. A l’Hospital de Sant Pau hi ha uns 20 pacients a l’UCI i a la tercera onada n’hi havia uns 30.

En declaracions a l’ACN, el coordinador Covid-19 del Sant Pau, Pere Domingo, ha advertit que “partim d’una situació alta amb la previsió que vagi a pitjor la setmana que ve”, en referència a una possible quarta onada. “Mai havíem passat d’una onada a una altra des d’un replà tan alt”, ha coincidit el seu homòleg de l’Hospital del Mar, Juan Pablo Horcajada, que atribueix el fenomen a l’expansió de la variant britànica i l’aixecament de restriccions fa unes setmanes.

“Estem sorpresos perquè no baixem de la tercera onada i ara el replà comença a pujar, ja que el ritme d’ingressos supera el ritme d’altes. Aquest canvi de tendència, sumat a l’augment dels indicadors que es preveu i la mobilitat de la Setmana Santa, ens fa pensar que ja estem davant de la quarta onada”, afirma el doctor Horcajada.

“La diferència entre els pics i les valls havia estat més marcada entre onades. Ara, la vall entre la tercera onada i la quarta, si li volem dir així, és molt més alta”, apunta Domingo

L’Hospital del Mar ha preparat plans de contingència per als propers dies amb dos possibles escenaris sobre la taula. D’una banda, que la pujada d’ingressos sigui lenta i, per tant, es mantingui més o menys aquest altiplà. L’altra és que els ingressos augmentin ràpidament quan es noti l’efecte de la Setmana Santa.

“Encara que la pujada no sigui exponencial, el cúmul de pacients a les UCI serà inevitable i això pot posar els hospitals contra les cordes, amb un problema de saturació de serveis”, admet Horcajada.

Domingo espera que l’augment de casos no repercuteixi en la resta de l’activitat assistencial però assenyala que es preparen pel que pugui venir: “Si ens arriben casos, s’haurà de fer lloc i els recursos són limitats”.

La fita dels hospitals és poder atendre els pacients amb Covid-19 i els que necessiten cirurgia, proves o ingrés per altres motius, explica el cap del Servei de Malalties Infeccioses del Mar. Aquesta ha estat una de les principals preocupacions dels centres sanitaris després de la primera onada. “Hi ha malalties que no esperen i hem d’atendre els pacients”, deixa clar.


Impacte de la variant britànica
Sobre l’expansió de la variant britànica, majoritària a Catalunya, a l’Hospital del Mar han observat que la mitjana d’edat dels ingressos ha baixat i el 25% dels pacients a planta són menors de 50 anys.

En aquest sentit, Horcajada explica que cada vegada estan atenent més pacients entre 40 i 70 anys, incloent els que ingressen a les UCI. “La variant britànica és més transmissible i, si hi ha més contagis, hi ha més ingressos. I també sembla que és una mica més virulenta”, afegeix.

Al Sant Pau no veuen de moment grans canvis en l’edat, però sí que atenen més sovint membres de la mateixa família que no pas fa uns mesos. “Abans venien dos o tres membres del mateix grup de convivència i ara pràcticament vénen tots. Ens fa pensar que la variant britànica, com que és més transmissible, afecta de forma més generalitzada una casa”, indica el doctor Domingo.

El que sí que ha canviat respecte als darrers mesos és que els hospitals ja no reben ancians que viuen a les residències emmalaltits per la Covid-19, gràcies a la vacunació massiva en aquest àmbit (92% de les persones que viuen en residències han estat vacunades amb pauta completa). “Això és un èxit de la vacunació”, recalca Horcajada.

L’Rt es manté per sota d’1 però puja la positivitat, el risc de rebrot i la incidència acumulada.

Redacció

El departament de Salut ha reportat aquest dissabte 1.893 nous contagis diagnosticats per proves PCR o test d’antígens (TA), que eleven el total a 568.977. El risc de rebrot puja 8 punts, fins als 213, i la incidència acumulada en els darrers 14 dies ho fa en gairebé 11, fins als 244,32 casos per cada 100.000 habitants, si bé des de principis de mes s’ha mogut sempre en una forquilla entre els 230 i els 244 casos.

La taxa de positivitat de les proves realitzades en els últims set dies puja tres dècimes, fins al 8,19%, el punt més alt des del desembre. En canvi, l’indicador avançat de la positivitat dels tests d’antígens ràpids manté la tendència a la baixa i aquest dissabte retrocedeix 7 dècimes, fins al 12,98%.

També baixa lleugerament la velocitat de transmissió del virus (Rt), una centèsima, fins al 0,87. Des de dimarts aquest indicador s’ha mantingut per sota d'1.

Des de l’inici de la pandèmia s’han notificat 21.519 defuncions, 37 més que les reportades a l’informe de divendres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA