Salut

Coronavirus

Sanitat assegura que la vacuna de Janssen arribarà dimarts a “primera hora”

El govern espanyol espera rebre’n uns 5,5 milions de vials fins al juny

Darias insisteix que les vacunes són segures i demana calma amb la segona dosi AstraZeneca

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha avançat que dimarts “a primera hora” arribaran a l’Estat les primeres vacunes de Janssen, que només requereixen una dosi. El govern espanyol espera que arribin uns 5,5 milions de vials del fàrmac de Johnson&Johnson entre l’abril i el juny.

En declaracions des de l’Hospital Universitari Insular de Gran Canaria, la ministra explicat que aquest vaccí s’aplicarà d’acord amb la darrera actualització de l’estratègia de vacunació en la mateixa tipologia de les vacunes d’RNA missatger. “És a dir, anirem convergint de 80 anys en avall”, ha precisat.

Pel que fa a les persones menors de 60 anys que ja han rebut la primera dosi de la vacuna d’AstraZeneca, que ara s’administra només a les persones de 60 a 69 anys, Darias ha assegurat que els experts valoren diverses opcions per a les persones més joves que van rebre la primera dosi d’aquest fàrmac. Una d’elles seria completar la pauta amb una altra vacuna RNA, com s’ha fet a Alemanya i França. Una altra alternativa és que aquestes persones no tornin a ser vacunades, ja que els estudis asseguren que amb el primer vaccí s’aconsegueix una immunitat del 70%.

En aquest sentit, ha demanat “màxima confiança” en les vacunes i en el criteri dels especialistes, malgrat els canvis de planificació en l’estratègia de vacunació. “Les decisions que hem pres i les que anem prenent vénen de la mà de persones expertes que coneixen i poden assessorar-nos per la millora de les decisions”, ha defensat. Darias ha destacat que el que ha fet el govern és adaptar les diferents vacunes als grups d’edat.

Ha insistit que la decisió s’adoptarà d’acord amb els criteris científics que els experts decideixin i ha destacat encara hi ha temps per prendre decisions sobre la segona dosi d’AstraZeneca.

També ha volgut enviar un missatge de calma a les persones que es plantegin rebutjar qualsevol de les vacunes pels casos de trombosi detectats. “Totes les vacunes són segures i eficaces i compten amb l’aval de l’Agència Europea del Medicament”, ha subratllat.

La titular de Sanitat ha comentat que el rebuig de la població a la vacuna d’AstraZeneca “és molt desigual” en funció de cada territori.


Aplicar les mesures per frenar el virus
D’altra banda, Darias ha fet una crida a totes les comunitats autònomes perquè apliquin les mesures acordades al Consell Interterritorial de Salut per frenar l’expansió del coronavirus perquè, segons ella, està demostrat que quan s’apliquen baixen els contagis.

Sobre la possibilitat que alguna comunitat autònoma pugui comprar vacunes per la seva banda, ha dit que confia que sigui “un mer tempteig”. “No és el mateix anar de la mà de la Unió Europea que d’alguna comunitat autònoma” per adquirir-les, ha avisat. “Cal actuar de manera conjunta”, ha subratllat.

Pel que fa al final de l’estat d’alarma, Darias ha opinat que ha estat una eina “molt útil per contenir el virus”, però “no pot existir indefinidament”.

És per això que ha demanat “coresponsabilitat i responsabilitat” per afrontar la propera etapa, ja que entén que “no es pot fer lluita partidista amb l’estat d’alarma”. “No tot s’hi val en política”, ha sentenciat.

La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, es vacuna amb AstraZeneca

ACN

La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, s’ha vacunat aquest dissabte amb la vacuna contra la Covid-19 d’AstraZeneca al CAP Casernes de Barcelona.Cabezas és una de les veus habituals de Salut en les rodes de premsa sobre vacunació.

La subdirectora ha rebut el vaccí després d’una setmana de notícies sobre aquest fàrmac, després que l’EMA ha determinés que alguns casos rars de trombosi poden ser un efecte secundari infreqüent d’aquest vaccí. El ministeri de Sanitat i les comunitats van acordar reservar-la per al grup d’edat d’entre 60 i 69 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia