Societat

Càritas alerta de la fragilitat de les famílies

El 21% de les 3.500 llars ateses no reben cap ingrés

La inseguretat cap al futur fa créixer la sensació de por

Un any de pandèmia complicat de sostenir per a aquelles famílies que ja arrossegaven situacions molt delicades. “Estan acumulant crisis i no se senten protegides, amb una sensació d’aïllament i esgotament”, alertava la cap d’anàlisi social i incidència de Càritas Diocesana de Barcelona, Míriam Feu. Així ho recull l’informe de la tercera onada sobre l’impacte de la Covid en les prop de 3.500 famílies que l’entitat atén des de l’inici de la pandèmia. Segons destaca la responsable de Càritas, un 64% de les famílies voldrien treballar i no poden i la situació laboral ha empitjorat fins al punt que un 21% de les famílies no reben cap tipus d’ingrés. “Els ajuts de rendes mínimes només existeixen sobre el paper”, denuncia Feu, que reclama a les administracions més “eficiència” perquè no quedin exclosos col·lectius vulnerables com són les persones en situació irregular o els joves extutelats que no hi tenen accés fins als 23 anys. Només el 7% de les llars que acompanyen des de Càritas reben alguna prestació, sigui l’ingrés mínim vital (2,1%) o la renda garantida de ciutadania (4,4%), que, segons assenyalen, “continua sent la gran desconeguda”.

“Les seqüeles d’aquesta crisi s’estan enquistant”, alerta Feu, que reclama a les administracions “mesures immediates per fer front a una nova realitat que no pot deixar ningú enrere”. A les dificultats econòmiques, que s’han agreujat el darrer any, s’hi ha de sumar la situació d’incertesa de cara al futur, que fa augmentar la sensació de por entre les famílies. “No saben què vindrà i això té a veure amb el seu benestar”, assenyala el director de Càritas de Barcelona, Salvador Busquets, que afirma que aquest any destinaran uns dos milions d’euros extraordinaris per cobrir necessitats bàsiques com ara menjar i ajuts per als lloguers. “Ningú es pot quedar al carrer.”

“Volem ajudar a repensar la societat”

“Estem molt més que davant una crisi sanitària”, advertia el director de Càritas de Barcelona, Salvador Busquets, que agraïa la col·laboració i la solidaritat de ciutadans i empreses que han estat al costat dels més febles en els moments més complicats. Coincidint amb el primer aniversari de la pandèmia, Càritas ha inaugurat l’exposició Covid-19: obre els ulls, que es pot visitar de forma gratuïta al Museu Diocesà de Barcelona fins al 30 de juny. “Volem ajudar a repensar i reflexionar sobre la societat i com ho podem fer per revertir la situació”, deia Busquets, que alertava de no repetir els mateixos errors de la crisi financera del 2008, en què “van pagar-la els més febles”. L’exposició mostra a través de 40 fotografies el patiment, l’angoixa, la solitud o la desesperança però també la solidaritat. “Serem capaços d’entendre el que la pandèmia ens està explicant?”, es pregunta el director de Càritas, que dona per fet que l’única sortida és “unir les forces”. A l’exposició també es recrea una habitació de relloguer de només 10 m², on han passat el confinament el 40% de les persones ateses per Càritas. El cardenal i arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, insistia en el missatge de treballar plegats i que la“nova economia posi la persona al centre”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia