Salut

Simon ja parla de “quarta onada” però confia que serà més lenta per la vacunació

La incidència acumulada puja fins als 199 casos i confirma la “tendència ascendent” per l’efecte de la Setmana Santa

La pressió a les UCI s’eleva al 21,5%

La incidència acumulada de la Covid-19 al conjunt de l’Estat espanyol frega aquest dilluns els 200 casos, 45 punts més que l’1 d’abril, i es comença a dibuixar la corba ascendent del que podria ser la quarta onada de l’epidèmia.

Les darreres dades del ministeri de Sanitat sobre l’evolució del coronavirus ja reflecteixen l’efecte de les festes de Pasqua, quan va augmentar la mobilitat i els contactes socials. Des de divendres s’han notificat 22.744 nous contagis, fins a un total de 3.370.256, i la incidència acumulada en 14 dies (IA14) ha pujat gairebé 17 punts, fins als 199 casos per cada 100.000 habitants.

En la roda de premsa per valorar l’últim informe sobre la Covid-19, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha explicat que les dades de les últimes actualitzacions donen una pista de la transmissió que es va produir, “aproximadament, durant la Setmana Santa”.

“És una progressió ascendent que se centra sobretot en dues o tres comunitats autònomes, però totes pugen encara que sigui d’una manera més suau o estabilitzada”, ha explicat. “Estem en la quarta onada de la pandèmia”, ha reconegut Simón.

No obstant això, Simón ha volgut posar en relleu que ja s’ha administrat la primera dosi d’algun dels antídots contra la Covid-19 a més de 7,6 milions de persones, de les quals 3,1 milions han completat la pauta de vacunació. I això, segons ell, fa que la transmissió sigui més lenta que en les anteriors onades.

“Cada setmana que passa tenim un percentatge més gran de persones que ja no són susceptibles a la infecció i, per tant, una probabilitat menor que la evolució de la pandèmia sigui tan ràpida com en fases anteriors”, ha valorat.

El portaveu de Sanitat ha avisat que aquest fet  no exclou que es produeixi “una quarta onada” de l’epidèmia, ja que la tendència es “ascendent”. “Però el fet que tinguem més persones vacunades fa que la velocitat d’aquest ascens no sigui tan ràpid com en altres moments”, ha remarcat.

Simón ha assenyalat que “no podem frenar el que ja ha passat, però sí que passi d’ara en endavant”. En aquest sentit, ha assenyalat que el control de la incidència dependrà de les mesures que s’adoptin les properes setmanes”.

En aquest context, ha qualificat de preocupant la pressió de l’epidèmia a les unitats de cures intensives (UCI), que tenen el 21,6% dels llits ocupats per pacients amb Covid-19, en total, 2.163 (+113). Al conjunt dels hospitals hi ha 10.246 persones ingressades amb el coronavirus  (+887), que suposen el 8,2% de la seva capacitat.

Des de l’inici de la pandèmia han mort 76.525 persones, 197 més que divendres. 248 d’aquestes defuncions s’han notificat els darrers set dies.

El director del CCAES, però, ha assenyalat que la letalitat de la malaltia es troba en “el període més baix de tota l’epidèmia” a l’Estat, “per sota del 0,7%” . El portaveu de Sanitat ho ha atribuït a la incidència de la vacunació en els grups més vulnerables.

Sobre les persones menors de 60 anys que ja han rebut la primera dosi de la vacuna d’AstraZeneca, i per als quals de moment no s’ha decidit si s’acabarà la pauta amb el mateix vaccí, Simón ha indicat que hi ha “diverses opcions i ens queda temps per estudiar què fer”. Entre les alternatives que es contemplen si no es pot completar la pauta amb el mateix sèrum hi ha fer-ho amb el d’una altra farmacèutica o deixar-los amb una sola dosi, atès que garanteix proteccions davant del virus de fins al 70%. “L’existència d’anticossos es manté diversos mesos, quatre o cinc com a mínim. Hi ha marge per poder valorar amb detall quina seria la millor opció”, ha afirmat.

En relació amb els casos detectats de trombosis que han conduït a variar l’estratègia de vacunació amb aquest fàrmac, Simón ha detallat que fins divendres hi havia 12 incidències entre persones vacunades en estudi, amb més de 2,5 milions de dosis administrades. Segons Simón, aquestes xifres posen de manifest que els beneficis del vaccí són molt superiors als potencials efectes secundaris.El Sindicat de Llogateres reclama a l’Estat que no “boicotegi” la llei dels lloguers i “l’estengui a altres territoris”

Barcelona

El govern espanyol aprova l’avantprojecte de llei de Formació Professional

Madrid

El Govern preveu recuperar més d’11.000 milions de despesa turística el 2021

Barcelona

El sector pirotècnic preveu recuperar vendes en aquesta revetlla de Sant Joan 

Barcelona

Un total de 32 detinguts en l’operatiu dels Mossos contra una organització dedicada al tràfic de cocaïna i marihuana

Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona manté que la moratòria de desnonaments protegia el veí de Sants que es va suïcidar

Barcelona

La Fundació Bofill demana al Govern més mesures per implantar l’ensenyament híbrid a les escoles

Barcelona

L’aeroport del Prat reobre la T2 amb una seixantena de vols

Barcelona

Els empresaris de l’oci nocturn reclamen poder reobrir abans del 18 de juny

Barcelona