Salut

Simon ja parla de “quarta onada” però confia que serà més lenta per la vacunació

La incidència acumulada puja fins als 199 casos i confirma la “tendència ascendent” per l’efecte de la Setmana Santa

La pressió a les UCI s’eleva al 21,5%

La incidència acumulada de la Covid-19 al conjunt de l’Estat espanyol frega aquest dilluns els 200 casos, 45 punts més que l’1 d’abril, i es comença a dibuixar la corba ascendent del que podria ser la quarta onada de l’epidèmia.

Les darreres dades del ministeri de Sanitat sobre l’evolució del coronavirus ja reflecteixen l’efecte de les festes de Pasqua, quan va augmentar la mobilitat i els contactes socials. Des de divendres s’han notificat 22.744 nous contagis, fins a un total de 3.370.256, i la incidència acumulada en 14 dies (IA14) ha pujat gairebé 17 punts, fins als 199 casos per cada 100.000 habitants.

En la roda de premsa per valorar l’últim informe sobre la Covid-19, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha explicat que les dades de les últimes actualitzacions donen una pista de la transmissió que es va produir, “aproximadament, durant la Setmana Santa”.

“És una progressió ascendent que se centra sobretot en dues o tres comunitats autònomes, però totes pugen encara que sigui d’una manera més suau o estabilitzada”, ha explicat. “Estem en la quarta onada de la pandèmia”, ha reconegut Simón.

No obstant això, Simón ha volgut posar en relleu que ja s’ha administrat la primera dosi d’algun dels antídots contra la Covid-19 a més de 7,6 milions de persones, de les quals 3,1 milions han completat la pauta de vacunació. I això, segons ell, fa que la transmissió sigui més lenta que en les anteriors onades.

“Cada setmana que passa tenim un percentatge més gran de persones que ja no són susceptibles a la infecció i, per tant, una probabilitat menor que la evolució de la pandèmia sigui tan ràpida com en fases anteriors”, ha valorat.

El portaveu de Sanitat ha avisat que aquest fet  no exclou que es produeixi “una quarta onada” de l’epidèmia, ja que la tendència es “ascendent”. “Però el fet que tinguem més persones vacunades fa que la velocitat d’aquest ascens no sigui tan ràpid com en altres moments”, ha remarcat.

Simón ha assenyalat que “no podem frenar el que ja ha passat, però sí que passi d’ara en endavant”. En aquest sentit, ha assenyalat que el control de la incidència dependrà de les mesures que s’adoptin les properes setmanes”.

En aquest context, ha qualificat de preocupant la pressió de l’epidèmia a les unitats de cures intensives (UCI), que tenen el 21,6% dels llits ocupats per pacients amb Covid-19, en total, 2.163 (+113). Al conjunt dels hospitals hi ha 10.246 persones ingressades amb el coronavirus  (+887), que suposen el 8,2% de la seva capacitat.

Des de l’inici de la pandèmia han mort 76.525 persones, 197 més que divendres. 248 d’aquestes defuncions s’han notificat els darrers set dies.

El director del CCAES, però, ha assenyalat que la letalitat de la malaltia es troba en “el període més baix de tota l’epidèmia” a l’Estat, “per sota del 0,7%” . El portaveu de Sanitat ho ha atribuït a la incidència de la vacunació en els grups més vulnerables.

Sobre les persones menors de 60 anys que ja han rebut la primera dosi de la vacuna d’AstraZeneca, i per als quals de moment no s’ha decidit si s’acabarà la pauta amb el mateix vaccí, Simón ha indicat que hi ha “diverses opcions i ens queda temps per estudiar què fer”. Entre les alternatives que es contemplen si no es pot completar la pauta amb el mateix sèrum hi ha fer-ho amb el d’una altra farmacèutica o deixar-los amb una sola dosi, atès que garanteix proteccions davant del virus de fins al 70%. “L’existència d’anticossos es manté diversos mesos, quatre o cinc com a mínim. Hi ha marge per poder valorar amb detall quina seria la millor opció”, ha afirmat.

En relació amb els casos detectats de trombosis que han conduït a variar l’estratègia de vacunació amb aquest fàrmac, Simón ha detallat que fins divendres hi havia 12 incidències entre persones vacunades en estudi, amb més de 2,5 milions de dosis administrades. Segons Simón, aquestes xifres posen de manifest que els beneficis del vaccí són molt superiors als potencials efectes secundaris.Permís pioner a Girona per la flexibilització menstrual

girona

Fan un aparcament al costat de Mas Enlaire

BLANES

Vacunació per als joves que estudien a l’estranger i els ho reclamin per viatjar-hi

barcelona

Un 6,8% més d’usuaris dels serveis de trastorns mentals

blanes

Els accidents mortals amb motos es disparen

barcelona

La nova classificació de la complexitat de les escoles és rebuda amb recels

Barcelona

Protesta de la gent gran a Olot pel servei bancari

Olot
La Fira d’Indians es reformula en el nou ‘Begur Indià’
BEGUR

La Fira d’Indians es reformula en el nou ‘Begur Indià’

Reconeixement al personal sanitari d’Olot

Olot