Salut

EN DIRECTE

Salut proposa espaiar la segona dosi de la vacuna de Pfizer més enllà dels 21 dies

Vergés defensa que ampliar la pauta a 41 dies permetria fer arribar la primera aplicació a molta més gent

Salut dona per fet que aquest dimecres no arribaran les 24.000 dosis de la vacuna de Janssen que s’esperaven

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest dimarts a la tarda que la Generalitat proposarà al Consell Interterritorial de Salut d’aquest dimecres que es pugui endarrerir l’administració de la segona dosi de la vacuna contra la Covid-19 de Pfizer-BioNTech per poder subministrar la primera injecció a més població en menys temps. Fins ara a l’Estat la pauta es completa tres setmanes després de la primera aplicació, però diversos estudis evidencien que la primera ja dona una protecció molt important i països europeus com Itàlia i França ja han decidit retardar-la per protegir més població.

En una roda de premsa per informar sobre el procés de vacunació contra la Covid-19 a Catalunya, la consellera ha subratllat la necessitat d’accelerar la immunització de la franja d’edat de 70 a 79 anys, per a la qual està previst administrar les vacunes de Janssen i Pfizer, i això es podria aconseguir espaiant l’aplicació de la segona dosi delúltim sèrum.

Segons Vergés, passar dels 21 dies actuals a 41 suposaria “guanyar setmanes per immunitzar molta més gent”. I és que si bé aquesta setmana Catalunya rep 193.000 dosis de Pfizer –la farmacèutica que més vials aporta i de forma més estable-, unes 40.000 unitats s’hauran de destinar a segones dosis. Si s’endarrerís aquesta aplicació, es podrien vacunar 40.000 persones més amb primera dosi.

“L’objectiu és vacunar a quanta més gent, millor -amb almenys una dosi- en el menor temps possible”, ha remarcat Vergés.

La sub-directora general de Promoció de la Salut de la Generalitat i responsable de la vacunació a Catalunya, Carmen Cabeza, ha precisat que la Generalitat voldria mantenir els 21 dies per a la segona dosi en la vacunació dels majors de 80 anys perquè són “els més vulnerables”. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon ha dit també que la proposta d’endarrerir la segona dosi de Pfizer es començaria a aplicar en la vacunació de les persones menors de 79 anys en avall.

Vergés ha demanat al govern espanyol que sigui més “àgil” a l’hora de prendre decisions per optimitzar la vacunació. “No podem perdre temps, la Covid-19 no dona treva i no podem eternitzar aquests debats que representen solucions davant aquesta epidèmia”, ha assenyalat.  “Aquesta vegada no pot fallar”, ha reblat Vergés, que ha alertat que “cada segona dosi que posem que podria ser una primera és una oportunitat perduda”. La titular de Salut ha recordat que aquesta setmana ja s’haurien de posar 40.000 segones dosis de Pfizer.

Al Consell Interterritorial d’aquest dimecres es debatrà també si se subministra la segona dosi d’AstraZeneca al personal essencial menor de 60 anys que ja ha rebut la primera dosi. Vergés, ha demanat al govern espanyol que decideixi aviat si s’inoculen o no, perquè a partir del 26 d’abril ja s’haurien de posar les segones dosis.

Els responsables de Salut han reconegut que al voltant del 10% dels ciutadans que els darrers dies han estat convocats a vacunar-se amb AstraZeneca no han acudit a la cita. Argimon ha admès que no poden saber els motius d’aquest absentisme perquè els ciutadans no han de justificar-lo.

Cabezas ha puntualitzat que els usuaris que no acudeixin a la primera cita per vacunar-se tindran l’oportunitat de fer-ho més endavant, tot i que ha avisat que probablement serà amb el mateix vaccí. És per això que ha recomanat respondre a la primera notificació, ja que és el  “millor moment”, en el que es té “prioritat” sobre altres grups.

La responsable de vacunació ha volgut deixar clar que l’objectiu del departament és que es vacuni tothom i ha refermat la seguretat de totes les vacunes.

La doctora ha subratllat que ja s’han administrat 1,8 milions de dosis, 300.000 de les quals durant la darrera setmana. A més, el passat dimecres es va vacunar pràcticament 86.000 persones en un sol dia, una xifra rècord. De totes les vacunes en circulació, la de Pfizer-BioNTech continua sent la predominant i la que arriba amb més regularitat: unes 193.000 dosis setmanals.

Actualment està en marxa la vacunació de quatre grups de població: el de les persones de més de 80 anys, que gairebé ja ha conclòs; el d’aquelles persones amb edats compreses entre els 70 i 79 anys; la franja de 60 a 65 anys i, el de les persones amb condicions de molt alt risc.

Cabezas ha remarcat que la gent que s’ha vacunat té un 45% menys de possibilitats d’ingressar a l’hospital i que redueix també l’aparició de casos greus. “No només reduïm els casos, sinó també la seva gravetat”, ha insistit.

Un altre dels espais on s’han notat els beneficis de l’arribada de les vacunes és a les residències, on s’han reduït “notablement” les infeccions.

Argimon ha defensat els beneficis de les vacunes “superen els riscos” i atorguen una “protecció col·lectiva”. Sobre els potencials efectes secundaris de la d’Astrazeneca, ha destacat que la farmacovigilància “ha funcionat” i que per aquest motiu s’han pres determinades “decisions” en l’àmbit europeu.


Aturada de Janssen
D’altra banda, Salut ha confirmat que aquest dimecres no s’esperen les 24.000 vacunes de Janssen que havien d’arribar, després que la pròpia farmacèutica hagi decidit paralitzar la distribució del fàrmac a Europa mentre les autoritats sanitàries nord-americanes estudien mitja dotzena de casos de trombes detectats en persones que havien rebut el vaccí contra la Covid-19.




[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia