Salut

Les primeres ajudes, si es ratifica a temps el fons Covid, arribaran al juliol

Brussel·les està preparada per fer avançaments als països que “hagin fet els deures”

El pla de recuperació, pendent de l’aprovació a Alemanya i Polònia

Les primeres transferències del fons de recuperació podrien arribar al juliol, si es ratifiquen a temps les disponibilitats. Esperant el vistiplau del Tribunal Constitucional alemany al pla anticrisi, Brussel·les assegura que està preparada per fer a l’estiu avançaments als governs que “hagin fet els deures”.

El comissari de Pressupostos, Johannes Hahn, ho va prometre ahir als països que vagin més de pressa a l’hora d’enllestir les reformes necessàries per accedir al fons dotat amb 750.000 milions d’euros. El pla espanyol preveu un avançament de 9.000 milions dels 140.000 que li pertocarien en total.

Una part de les bestretes es farien al juliol i la resta, al setembre. “Crec que és molt realista”, va assegurar l’austríac, que ahir va presentar la seva estratègia per captar tots aquests diners als mercats de deute.

Per engegar aquesta operació històrica, no només cal que els governs aprovin els plans de reforma, sinó també que els 27 ratifiquin la legislació que permet a la Comissió Europea anar als mercats. Per ara, 17 països ja han fet el pas, però els problemes a Alemanya i Polònia amenacen el procés.

Mentre el Constitucional alemany té pendent resoldre un recurs sobre la legalitat del fons Covid-19, a Varsòvia les disputes entre els partits de la coalició governant estan retardant la seva aprovació.

“Demano a tots els estats membres que no han ratificat la decisió de recursos propis que accelerin el procés”, va dir ahir Hahn, i hi va afegir: “Per descomptat, respectem totes les disposicions constitucionals i seguim confiant que el procediment s’acabi a temps per tal de començar el programa d’emissions com estava previst.”

També el Banc Central Europeu va apressar ahir Alemanya i Polònia. Inquiet per la incertesa econòmica, el vicepresident del BCE, Luis de Guindos, va demanar evitar retards “innecessaris” en l’aprovació definitiva del fons de recuperació que puguin “tenir un impacte en la confiança dels mercats i acabar la percepció positiva aconseguida” quan es va impulsar, ara farà gairebé un any.

“El temps és or”, va avisar De Guindos, conscient que els EUA els poden passar la mà per la cara a l’hora d’impulsar mesures fiscals per reactivar l’economia. Això, sumat a la ràpida vacunació al país nord-americà, deixaria en evidència la imatge del bloc europeu. “A vegades, la percepció dels actors dels mercats sobre les mesures és molt més rellevant que les mesures en si”, va assegurar l’exministre espanyol d’Economia amb el PP.

LES XIFRES

750.000
milions d’euros
es destinaran al fons de recuperació, dels quals 140.000 pertoquen a l’Estat espanyol
17
països
dels 27 de la Unió Europea han ratificat la legislació que permet a la Comissió Europea anar als mercats


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia