Salut

El certificat de vacunació europeu no serà un “document de viatge” que garanteixi la mobilitat

Els 27 arriben a un consens per iniciar les negociacions amb l’Eurocambra per tal que el document entri en vigor al juny

Tindrà una durada de 12 mesos i inclourà la identificació del portador, com informació sobre si s’ha vacunat, té anticossos o s’ha fet alguna prova diagnòstica

Els ambaixadors dels 27 estats de la Unió Europea (UE) han arribat aquest dimecres a una posició de consens per començar la negociació amb el Parlament Europeu sobre el certificat sanitari, per tal que pugui estar operatiu a l’estiu. El document, però, no serà un passaport sanitari que permeti automàticament que els ciutadans recuperin la llibertat de moviments a Europa.

L’acord dels representants diplomàtics, que fixa una posició comuna dels Estats, subratlla que “la possessió” del certificat “no és una precondició per exercir el dret a la lliure circulació”.

I és que tal com recollia la proposta de la Comissió Europea (CE), el document acordat pels ambaixadors manté en mans dels Estats les possibles restriccions als viatges segons la situació sanitària. “Aquest certificat no és un document de viatge”, remarquen els diplomàtics.

En aquest sentit, subratllen que, en cas de desplaçament, cal “mirar les mesures públiques de salut i les restriccions” que s’apliquen a cadascun dels llocs on es viatja.

El text justifica que “per emfatitzar el principi de no discriminació, en particular cap a les persones no vacunades, la part operativa del reglament principal estableix explícitament que la possessió d’un Certificat Verd Digital no és condició prèvia per exercir els drets de lliure circulació”.

Es preveu que el document tingui una aplicació de 12 mesos, en línia amb el plantejament de l’executiu comunitari, que plantejava que fos un certificat “temporal” fins que acabi l’emergència sanitària.

La regulació entraria en vigor sis setmanes després de ser adoptada, és a dir, al juny.

El certificat, segons el text, serà gratuït i podrà tenir format electrònic o en paper. Estarà disponible en anglès i en la llengua oficial del país d’emissió.

El document inclourà la identificació de la persona i contindrà informació sobre si s’ha vacunat, si ha generat anticossos per haver superat la infecció o si s’ha fet alguna prova de detecció de la Covid-19. El certificat només recolliria la immunització amb les vacunes autoritzades a la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT