Societat

Els majoristes preveuen un Sant Jordi amb 4,2 milions de roses venudes a Catalunya

Suposa un 40% menys que el 2019

Només els floristes tindran parades al carrer a ciutats com Barcelona i el 20% de les compres seran per Internet

Els majoristes de Mercabarna treballen amb la previsió que a Catalunya es vendran 4,2 milions de roses per Sant Jordi, un 40% menys que el 2019. La Diada d’enguany serà “professionalitzada” perquè només els floristes tindran llicència per vendre flor al carrer en ciutats com Barcelona, que allargarà el dia de la rosa i el llibre durant tres dies. Després d’un 2020 amb tan sols 1,2 milions de roses venudes pel confinament domiciliari, el dia del llibre i la rosa d’aquest any comença a dibuixar “poc a poc la normalitat”, segons el president del Gremi de Majoristes de Mercabarna-flor, Miquel Batlle. La rosa vermella tornarà a ser la protagonista d’una jornada on es preveu que el 20% de les compres siguin per Internet.

Durant el 2019 es va assolir la xifra de 7 milions d’unitats, una dada “molt bona” i que fa que la previsió de caiguda sigui més accentuada, ha apuntat Batlle la roda de premsa de presentació de la campanya feta a Mercabarna-flor. La principal raó que explica el descens del 40% de les vendes en comparació amb un Sant Jordi pre-pandèmic és que els únics que podran vendre roses als carrers en la majoria de municipis seran els floristes, que no podran absorbir tota la demanda per les limitacions d’espai comercial, de magatzem i logístiques que tenen els negocis.

D’altra banda, el teletreball complica que les empreses regalin roses als treballadors. Tant els majoristes com els floristes esperen un increment important de les vendes de roses per Internet, que suposaran el 20% del total. El Gremi de Floristes de Catalunya ha celebrat que el Sant Jordi d’enguany sigui “molt professionalitzat” però ha alertat que hi ha molt poques reserves fetes fins ara. El seu president, Joan Guillen, ha animat als ciutadans a anticipar les seves compres per ajudar en la planificació de les botigues i evitar aglomeracions en les parades.

“El 2021 és un any diferent on només els professionals podran estar al carrer. El 2022 haurem de dibuixar el millor Sant Jordi que podem fins a arribar a la normalitat el 2023”, ha dit el president del Gremi de Floristes de Catalunya, que ha demanat que de cara al futur es restringeixi “l’intrusisme” durant la Diada de la rosa i el llibre. Enguany, l’organització ha creat el portal somfloristes.cat per compartir les ubicacions i productes de les floristeries i facilitar el comerç de proximitat.

Per orígens, la previsió és que el 62% provinguin de Colòmbia, el 23% d’Holanda i el 12% d’l’Equador. La rosa catalana es quedarà en només el 3% de les vendes, una xifra “residual” que s’explica per la caiguda de productors i la falta de relleu generacional dels que encara s’hi dediquen, ha dit Batlle.

Les varietats més comercialitzades seran la Freedom que acaparà el 80% de les vendes de rosa vermella; seguida de la Red Naomi holandesa que suposarà un 15% del total. La resta de varietats es repartiran el 5% restant, entre les quals destacaran les roses blanques per agrair la feina del personal sanitari durant la pandèmia, com les varietats Mondial o Dolomiti. Els floristes preveuen que continuï la tendència a regalar roses amb una poncella més grossa, colors amb un aire ‘vintage’ i la d’obsequiar amb rosers miniatura. En decoració, s’apostarà per un estil naturista i sostenible, ja que es reduirà molt l’ús de plàstics.

Pel que fa als preus, tot indica que els majoristes i floristes hauran de pagar un 10% més per les flors que altres anys, ja que hi haurà problemes per abastir-se de la rosa més sol·licitada, la varietat Freedom. Segons el president del Gremi de Majoristes de Mercabarna-flor, aquestes dificultats s’expliquen per les condicions climàtiques dels últims dos mesos a Colombià i Equador –amb moltes pluges- no ha afavorit la producció i hi ha pocs vols regulars per transportar-les per la crisi de la covid. El client final no notarà l’augment de preus ja que l’assumirà el florista i el majorista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES