Societat

Les vendes de roses per Sant Jordi seran d’uns 4,2 milions

La xifra avançada pels majoristes de Mercabarna representa un 40% menys que el 2019

Preveuen una diada més “professionalitzada” perquè només els floristes podran tenir parada al carrer

La venda de roses per Sant Jordi se situarà al voltant dels 4,2 milions d’unitats, segons la previsió feta pels majoristes de Mercabarna. Aquesta xifra representa un 40% menys que les venudes el 2019, però està molt per sobre de la de l’any passat, quan el confinament domiciliari va provocar que només es venguessin 1,2 milions d’unitats. La diada d’enguany serà “professionalitzada”, perquè només els floristes tindran llicència per vendre flor al carrer en ciutats com Barcelona, que allargarà el dia de la rosa i el llibre durant tres jornades. Aquest serà l’any del “retorn a poc a poc a la normalitat”, segons el president del Gremi de Majoristes de Mercabarna-flor, Miquel Batlle.

“El 2021 és un any diferent en què només els professionals podran estar al carrer. El 2022 haurem de dibuixar el millor Sant Jordi que puguem fins a arribar a la normalitat el 2023”, va explicar ahir el president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén, que va demanar que de cara al futur es restringeixi “l’intrusisme” durant la diada de la rosa i el llibre. Enguany l’organització ha creat el portal somfloristes.cat per compartir les ubicacions i els productes de les floristeries i facilitar el comerç de proximitat.

El teletreball complica que les empreses regalin roses als treballadors. Tant els majoristes com els floristes esperen un increment important de les vendes de roses per internet, que suposaran el 20% del total, però, segons Guillén, encara hi ha molt poques reserves fetes. Per això va animar els ciutadans a anticipar les seves compres per ajudar en la planificació de les botigues i evitar aglomeracions a les parades.

La rosa vermella tornarà a ser la protagonista de Sant Jordi. Per orígens, la previsió és que el 62% provinguin de Colòmbia; el 23%, d’Holanda, i el 12%, de l’Equador. La rosa catalana es quedarà en només el 3% de les vendes, una xifra “residual” que s’explica per la caiguda de productors i la falta de relleu generacional dels que encara s’hi dediquen, va argumentar Batlle. Les varietats més comercialitzades seran la Freedom, que acapararà el 80% de les vendes de rosa vermella; seguida de la Red Naomi holandesa, que suposarà un 15% del total. La resta de varietats es repartiran el 5% restant, entre les quals destacaran les roses blanques per agrair la feina del personal sanitari durant la pandèmia, com les varietats Mondial o Dolomiti. Els floristes preveuen que continuarà la tendència a regalar roses amb una poncella més grossa, colors amb un aire vintage i a obsequiar amb rosers miniatura. En decoració, s’apostarà per un estil naturista i sostenible, ja que es reduirà molt l’ús de plàstics.

Pel que fa als preus, tot indica que els majoristes i floristes hauran de pagar un 10% més per les flors que altres anys, ja que hi haurà problemes per abastir-se de la rosa més sol·licitada, la varietat Freedom. Segons el president del Gremi de Majoristes de Mercabarna-flor, aquestes dificultats s’expliquen perquè les condicions climàtiques dels últims dos mesos a Colombià i l’Equador, amb moltes pluges, no han afavorit la producció i hi ha pocs vols regulars per transportar-les per la crisi sanitària. El client final no notarà l’augment de preus, ja que està previst que l’assumeixi el florista i el majorista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia