Salut

La vacunació arriba a un 20% i el toc de queda perilla

Un de cada cinc catalans ha rebut la primera dosi, però només un 6,6% tenen la pauta completa

El govern no veu viable mantenir les restriccions més dures quan decaigui l’estat d’alarma

L’esprint de vacunació dels últims dies gràcies a l’augment del volum de dosis rebudes de Pfizer i el canvi de destinataris d’AstraZeneca ha permès que la cinquena part de la població catalana ja hagi estat vacunada contra la Covid. Ara bé, mentre que l’administració de les primeres dosis se situa en un 20,1%, el percentatge de ciutadans que tenen la pauta completa encara és molt baix, un 6,6%.

Gràcies al canvi d’edat per a AZ, més de la meitat de les persones de 60 a 65 anys ja han estat vacunades amb la primera dosi (50,4%), mentre que en la franja de 66 al 69 anys el percentatge encara és d’un 24,8%. Pel que fa als que reben vacunes d’ARNm, la cobertura entre 70 i 79 anys és d’un 37,9% i per als majors de 80, d’un 88,9%. Els col·lectius més ben protegits continuen sent les persones institucionalitzades (un 92% amb una pauta completa) i el personal de les residències i de l’atenció primària i hospitalària (tots dos al 77%). Tot plegat ha fet que els treballadors de la sanitat pública catalana ja hagin repartit més de dos milions de vaccins des de l’inici de la campanya, 1.565.695 de primeres dosis i 500.089 de segones.

Aquest grau d’immunització creixent és un dels factors que impulsa la Generalitat a preparar un pla de desescalada gradual, asimètric i per territoris, que s’ajusti a l’evolució dels contagis arreu del país. La portaveu del govern, Meritxell Budó, va indicar ahir a RAC1 que la reobertura podria començar el 26 d’abril “si les dades acompanyen” i que un primer pas podria ser substituir el confinament comarcal pel de vegueries, tot i que no en va donar més detalls. És més, va reclamar no assegurar res categòricament perquè la posada en marxa de la reobertura dependrà que les dades epidemiològiques “consolidin l’estabilització i baixin”.

El pla preveu la possibilitat de fer intervencions “quirúrgiques” a les zones més afectades; però, en canvi, pot tenir problemes per mantenir algunes de les restriccions que fa més que s’apliquen, com ara el toc de queda nocturn. Budó acusa el govern de l’Estat d’irresponsable perquè, un cop decaigui l’estat d’alarma, en principi el 9 de maig, la Generalitat no podrà aplicar aquesta mesura. És per això que el govern està estudiant “alternatives legals” que emparin les mesures quan requereixin ser avalades pel sistema judicial.

Campanya del ministeri per la vacuna segura

El Ministeri de Sanitat ha posat en marxa una campanya per reforçar la confiança en la seguretat de les vacunes. Es tracta de tres espots publicitaris amb el lema #JoemVacunoSegur.

Només tres comarques no tenen creixement de casos

La Conca de Barberà, la Noguera i l’Alta Ribagorça són les tres úniques comarques catalanes en les quals l’epidèmia no creix, segons les dades que va oferir ahir el Departament de Salut. A la resta, la velocitat dels contagis està per sobre d’1 i les tres amb els valors més alts són el Solsonès (3,3), el Pla de l’Estany (2,9) i el Moianès (2,5). En el conjunt del país, la Rt se situa a 1,38. La incidència acumulada de casos els últims 14 dies és de 260 per cada 100.000 persones. Ahir es van notificar 2.301 nous contagis per coronavirus i 34 morts. Un total de 1.604 pacients continuen hospitalitzats, 68 menys que ahir, encara que les UCI tornen a créixer fins als 507 malalts greus. Des de l’inici de la crisi hi ha hagut 624.984 casos confirmats i 21.612 morts.

L’ecografia pulmonar, més precisa que la radiografia

Investigadors de l’atenció primària de Lleida, la Universitat de Lleida i l’Institut d’Investigació en Atenció Primària (Idiap) Jordi Gol han publicat un estudi que determina que l’ecografia pulmonar presenta una major precisió que la radiografia toràcica per diagnosticar la pneumònia causada per la Covid-19. La recerca es va fer estudiant 200 pacients del CAP de Balaguer als quals es van fer les ecografies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia