Societat

CIÈNCIA

La NASA fa història en fer volar el primer enginy en un altre planeta

L’helicòpter Ingenuity de la NASA, d’un metre d’alçària i 1,8 kg de pes, va fer història ahir en esdevenir el primer enginy humà a dur a terme un vol controlat i motoritzat en un altre planeta.

Després de diversos dies de proves dels diferents aparells i connexions del petit helicòpter, i de canviar-li fins i tot el programari, l’Ingenuity va enlairar-se ahir fins a tres metres d’altura durant uns trenta segons. El vol es va fer durant el migdia marcià, després que es determinés que, en aquesta hora, el dron tindria unes condicions d’energia i de vol òptimes.

La demostració inicial de vol de l’enginy va ser autònoma, pilotada per sistemes de guiatge, navegació i control a bord que executaven algorismes desenvolupats per l’equip de Jet Propulsion Laboratory (JPL) de Califòrnia. Com que les dades s’han d’enviar i retornar des del planeta vermell durant centenars de milions de quilòmetres mitjançant satèl·lits en òrbita i la xarxa d’espai profund de la NASA, l’enginy no es pot fer servir amb un joystick i el seu vol no es va poder observar des de la Terra en temps real.

“L’Ingenuity és l’últim en una llarga tradició de projectes de la NASA que assoleixen un objectiu d’exploració espacial que es creia impossible”, va dir Steve Jurczyk, administrador de la NASA. “L’X-15 (avió de reacció que als anys 50 va servir de prova per als primers vols espacials) va posar les bases per al futur transbordador espacial. El Mars Pathfinder i el seu rover Sojourner van fer el mateix durant tres generacions de rovers de Mart. No sabem exactament cap a on ens portarà l’Ingenuity, però els resultats d’avui indiquen que el cel –almenys a Mart– pot no ser el límit ”, va dir Jurczyk.

L’Ingenuity va arribar a Mart a la panxa del rover Perseverance el 18 de febrer. Unes setmanes més tard, es va despenjar i va quedar sol a la superfície marciana, una primera prova per si resistia les fredes nits del planeta vermell, amb temperatures per sota dels -60º. L’enginy alimenta les seves bateries amb un petit panell solar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia