Salut

Sanitat contempla espaiar la segona dosi de la vacuna contra la Covid-19 en menors de 80 anys

La Comissió de Salut Pública debatrà demà la possibilitat d’ampliar la pauta fins a vuit setmanes

La Generalitat va defensar aquesta possibilitat a la darrera reunió del Consell Interterritorial de Salut

El ministeri de Sanitat contempla ara la possibilitat d’espaiar fins a vuit setmanes l’aplicació de la segona dosi de les vacunes contra la Covid-19 de Pfizer o Moderna a les persones menors de 80 anys, segons l’esborrany de la sisena actualització de l’estratègia de vacunació, al qual ha tingut accés l’agència Efe.

La Comissió de Salut Pública debatrà en la seva reunió de demà dimarts si augmenta l’interval per completar la pauta.

L’esborrany preveu la possibilitat d’un augment en la xifra de casos i, per aquest motiu, considera “important” vacunar “el més aviat possible el major nombre de persones”.

El document proposa mantenir la separació actual de les dues dosis de Pfizer i Moderna (21 i 28 dies, respectivament), però augmentar aquest interval fins a sis i vuit setmanes en els menors de 79 anys.

La proposta del grup de treball tècnic de vacunació Covid-19 i Ponència de Programa i Registre de Vacunacions assenyala que en les situacions d’alta incidència de la malaltia, ingressos hospitalaris i defuncions, juntament amb una disponibilitat limitada de vacunes, alguns autors i països plantegen l’ampliació del temps entre dosis.

En aquest sentit, es planteja augmentar o no l’interval entre les dues punxades més enllà de l’establert en els protocols dels assajos clínics, amb l’objectiu d’administrar un major nombre de primeres dosis a aquests col·lectius, “accelerar” el control de la pandèmia i “limitar l’impacte en la salut d’aquestes persones”.

El text recull arguments favorables a canviar la pauta actual però també altres per mantenir-la.

En el primer cas, l’esborrany apunta que si la segona dosi s’administra de manera precoç, la resposta immune és menor. A més, recorda que “per a la majoria de vacunes, la primera dosi és la que més contribueix a la protecció a curt termini”.

També indica que “per a la majoria de les vacunes un interval ampliat entre dosis dona com a resultat nivells més elevats d’anticossos i, a major concentració d’aquests, més durada de la protecció”.

A més, afirma que les farmacèutiques i els comitès assessors de vacunació especifiquen els intervals mínims entre les dosis, però no els màxims.

El document informa d’arguments basats en els resultats d’assajos clínics de la vacuna de Pfizer, que permetien un interval entre dosis de 19 a 42 dies, si bé el 93% dels pacients va rebre la segona dois entre els dies 19 i 23. Els del vaccí de Moderna permetien un interval de 21 a 42 dies, però el 98% va completar la pauta entre els dies 25 i 35.
“Passats catorze dies després de la recepció de la primera dosi i fins a rebre la segona, l’eficàcia de les primeres dosis de vacunes d’ARN missatger supera el 92%, per la qual cosa l’administració de la segona dosi en el termini d’un mes proporciona escàs benefici addicional a curt termini”, assegura el document.

La Generalitat havia defensat aquest plantejament i ja ho va demanar a Sanitat a la reunió del Consell Interterritorial de Salut de la setmana passada. El departament de Salut defensa que si s’endarrereix l’administració de la segona dosis hi haurà més disponibilitat de vacunes per tal de poder immunitzar amb una primera dosi a més gent de manera més ràpida.

En aquell moment la ministra de Sanitat, Carolina Darias, no s’hi va mostrar obertament favorable, si bé tampoc va tancar la porta a la possibilitat d’espaiar la pauta. Darias va recordar la importància de les segones dosis de les vacunes contra el coronavirus. A més, va demanar a Vergés un estudi de Salut que situa en un 50% la protecció amb la primera dosi de Pfizer i en un 80% quan s’han punxat les dues per tal d’estudiar la qüestió amb més profunditat.

Ábalos rep la primera dosi de la vacuna d’Astrazeneca

El ministre de Transports se suma a Iceta, Robles i Castells com a membre del Consell de Ministres vacunat
ACN

 El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha rebut aquest dilluns a la tarda la primera dosi de la vacuna d’AstraZeneca a València.

Ábalos té 61 anys i, per tant, està en la franja d’edat que correspon al vaccí d’Oxford, segons l’últim criteri aplicat a l’Estat espanyol.

“Les vacunes són segures”, ha defensat el titular de Transports en un missatge a les xarxes socials després de rebre la vacuna. 

Ábalos se suma així als ministres de Política Territorial i de Defensa, Miquel Iceta i Margarita Robles, que també han rebut la vacuna d’Astrazeneca. El ministre d’Universitats, Manuel Castells, ja va ser vacunat, però en el seu cas amb Pfizer, ja que té 79 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES