Salut

L’IAS obre una nova unitat per atendre l’augment dels trastorns alimentaris

Els ingressos hospitalaris han crescut un 40% arran de la pandèmia

La unitat està situada al parc hospitalari Martí i Julià de Salt i és un hospital de dia

L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) ha posat en marxa una nova unitat especialitzada en l’atenció dels trastorns de la conducta alimentària per donar resposta a l’increment de la incidència d’aquestes patologies a causa de la pandèmia, especialment en el darrer trimestre de l’any passat, i sobretot als casos més greus en població jove. Els ingressos hospitalaris per trastorns alimentaris han augmentat un 40% durant el 2020, segons l’IAS.

Aquesta nova unitat, situada a l’edifici La República del parc hospitalari Martí i Julià de Salt, és un hospital de dia dirigit a persones de 12 a 25 anys que requereixen un tractament intensiu. Es tracta d’un servei terapèutic, amb vint places, que s’inscriu en la cartera de serveis de què disposa la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de la regió sanitària de Girona, dins el programa transversal específic per atendre els trastorns de la conducta alimentària (TCA). El servei funciona en coordinació amb l’atenció especialitzada ambulatòria i l’hospitalització total per assegurar la continuïtat assistencial de les cures i d’altres serveis de l’entorn de la persona atesa (serveis socials, educatius, etc.).

Pla de xoc

Segons explica la responsable de la unitat, la psicòloga clínica Glòria Trafach, el confinament ha suposat per a la població amb TCA un factor desencadenant d’empitjorament de la clínica alimentària, amb més casos de recaigudes i detecció de casos nous. L’experta, coordinadora de l’hospital de dia d’adolescents de l’IAS i coordinadora del programa TCA de la xarxa gironina de salut mental i addiccions, diu que els adolescents i joves amb un trastorn de la conducta alimentària han estat un col·lectiu “molt sensible” a les conseqüències derivades del confinament. “L’aïllament social, la interrupció de la rutina i l’ocupació, els canvis en la dieta i en l’exercici o l’exposició a xarxes socials han estat factors que han comportat un augment de la simptomatologia nuclear de la malaltia, com és la preocupació obsessiva pel cos, la imatge corporal o la dieta, en una edat en què els canvis puberals fan fràgil l’adolescent i vulnerable el pacient davant un TCA”, explica.

La nova unitat ja té una ocupació del 80%, amb onze pacients menors de 18 anys i cinc adults, i disposa d’una sala polivalent i de descans, una sala d’activitat grupal, una sala taller, menjador terapèutic, control d’infermeria i tres consultes. El servei l’atén un equip de professionals multidisciplinari.

LA XIFRA

80%
és l’ocupació
que té ja la nova unitat de TCA, amb onze pacients menors de 18 anys i cinc adults.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES