Ocupen els rectorats de la UB i la UdG per exigir millores
A Barcelona se suspenen les classes a l’edifici històric i a Girona es va donar per acabada l’acció ahir
Entre altres peticions, demanen l’equiparació de preus de màsters i graus
Centenars d’estudiants van ocupar ahir els rectorats de la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat de Girona (UdG) per exigir accions que aturin la crisi educativa. Des de quarts de vuit del matí, alumnes convocats pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i altres moviments estudiantils van tapar les portes del rectorat amb contenidors i en van ocupar l’interior pacíficament. A Girona, l’acció va començar a les deu del matí amb la instal·lació de dues grans pancartes i amb un grapat d’actes, com ara debats, que van tenir lloc al llarg del dia. A les sis de la tarda, però, van donar per finalitzada l’ocupació, en concretar-se per avui una trobada amb el rector.
A Barcelona es va suspendre l’activitat acadèmica presencial a les facultats de Filologia i Comunicació i de Matemàtiques i Informàtica arran de l’ocupació de l’edifici històric per part d’uns 150 estudiants.
Aquesta ocupació coordinada es fa en el marc de la campanya Compromís contra la crisi educativa, a través de la qual reclamen als rectors impulsar els canvis necessaris cap a un model públic i equitatiu, segons recullen diverses agències. El SEPC considera que la universitat pública està “en una situació límit”, i es mantenien ferms en l’ocupació fins a rebre una resposta del rector.
Ocupació i debats
A Girona, a les deu del matí, una vintena d’estudiants convocats pel SEPC van penjar dues pancartes a la façana del rectorat. Rectorat ocupat. Rector, signa el compromís contra la crisi educativa i Rector, signa el compromís són els lemes escollits per presidir l’accés a Les Àligues. Els estudiants estaven disposats a mantenir la pressió amb un seguit d’accions. Ahir es van celebrar, en el marc de la protesta, debats a l’entorn de les demandes i de la crisi educativa que denuncien. La trobada amb el rector, Quim Salvi, es va desencallar quan la vicerectora d’estudiants, Laura Vall-llosera, els va traslladar el compromís d’aquest de reunir--se amb ells avui mateix. La portaveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, Mar Vila, va valorar molt positivament la jornada d’ahir i va remarcar la pressió que van fer per tal d’entregar en primera persona el Compromís.
Cinc compromisos
El compromís consta de cinc punts, entre els quals hi ha l’equiparació dels preus de màsters i graus, i de graus entre si. A més, demanen que la remuneració de les pràctiques sigui obligatòria i que la institució acadèmica doni suport a l’absolució de tots els encausats per haver defensat la universitat pública. Els estudiants també volen un pla de xoc contra l’“emergència lingüística”, protocols feministes efectius i revisió dels plans docents.
Es tracta del segon acte de protesta per exigir el compromís dels rectors amb la crisi educativa. El 14 d’abril, un centenar d’estudiants ja van tallar l’avinguda Diagonal de Barcelona.