Salut

L’Estat rebutja espaiar les segones dosis

El Ministeri de Sanitat no permetrà retardar la segona punxada per ampliar el gros de vacunats amb la primera i alentirà la immunitat

Salut preveia haver posat la primera dosi a tots els majors de 48 anys al mes de juny

La vacuna de Janssen ja es reparteix des d’ahir

L’Interterritorial d’avui descartarà espaiar la segona punció amb Pfizer

La comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat va decidir ahir no allargar de tres a vuit setmanes el període que transcorre entre l’administració de la primera dosi i la segona en les vacunes de Pfizer i Moderna com havia proposat la Generalitat. Algunes autonomies aposten per espaiar les dosis per tal que es pugui vacunar més gent amb la primera, i augmentar així la immunitat de manera més ràpida, seguint el model de la Gran Bretanya. Salut havia previst que, espaiant les dosis, al mes de juny estarien vacunats amb una primera dosi “tots els majors de 48 anys” i amb totes dues “tots els majors de 70”, va avançar ahir el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

El fre de la comissió estatal a la fórmula proposada per la Generalitat va ser considerat ahir “una molt mala notícia per a l’estratègia de vacunació” per part del secretari Argimon, que va recordar que “països del nostre entorn com ara el Regne Unit, el Canadà, Itàlia, França, Alemanya, Finlàndia i Dinamarca han optat per una estratègia com la que proposava Catalunya tot i tenir, en el cas d’algun d’aquests països, incidències menors que Espanya”. “Agafem el Regne Unit, que, a més, ha vacunat fonamentalment amb AstraZeneca: la seva mortalitat és la meitat que la d’Espanya”, hi afegia Argimon. “El que estic dient –insistia– és que el Regne Unit, on, recordin, per Nadal i durant els mesos de gener i febrer deien que les UCI no podien aguantar, resulta que ara té la meitat de mortalitat que Espanya.” Segons Argimon, espaiant l’administració de la segona dosi, s’afavoreix que més gent es pugui beneficiar de la primera, que, va dir, ja per si mateixa és molt efectiva, i va assegurar que amb una primera dosi de Pfizer “es pot arribar a aconseguir un 90% de protecció”.

La decisió de la comissió de Salut Pública –formada per experts en epidemiologia i farmacologia del ministeri– serà ratificada avui pel Consell Interterritorial de Salut, tot i que s’espera que Catalunya i altres autonomies hi exposin el seu malestar. Les segones dosis es continuaran posant passats 21 dies de la primera en el cas de Pfizer i 28 dies en el cas de Moderna, com recomanen les farmacèutiques.

En el cas de la d’AstraZeneca, per a la qual s’estableix que entre la primera i la segona passin dotze setmanes, ahir no es va aclarir què es farà amb les persones menors de 60 anys que ja han rebut la primera dosi i que van veure com se n’aturava el subministrament, entre les quals hi ha molts treballadors dels serveis essencials (més de 200.000 a Catalunya). El ministeri opta, una setmana més, per esperar nous estudis. L’Agència Europea del Medicament (EMA) donarà més indicacions sobre l’ús de la vacuna d’AstraZeneca “a finals de setmana”, segons va indicar la directora de l’EMA, Emer Cooke, i va assegurar que la revisió sobre els casos estranys de trombosi encara està en curs. El regulador de la Unió Europea els va catalogar a principis d’abril com a “efectes secundaris infreqüents” de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca, però continua investigant possibles factors de risc, ja que per ara no ha pogut determinar que l’edat o el gènere hi tinguin relació. L’EMA continua recomanant l’ús d’AstraZeneca per vacunar tots els majors d’edat perquè els beneficis superen els riscos de patir un cas rar de trombosi.

D’altra banda, ahir la ministra de Sanitat, Carolina Darias, es va apressar a avançar que avui mateix es començaran a repartir a les comunitats les 146.000 dosis de la vacuna de Janssen que estan emmagatzemades. L’Agència Europea del Medicament va assenyalar ahir que ha trobat “un possible vincle” entre el desenvolupament de coàguls sanguinis estranys i aquesta vacuna, però tot i així, tenint en compte el balanç entre el benefici i el risc, considera que aquesta vacuna és positiva i en recomana la inoculació. Després de dues setmanes d’investigar vuit casos de trombosi molt estranys detectats en persones vacunades amb Janssen als Estats Units, l’EMA va decidir afegir al prospecte l’advertència del possible risc, molt petit, de desenvolupar coàguls sanguinis (més informació, a Europa-Món). L’Estat reprendrà la vacunació amb les monodosi de Janssen al més aviat possible.

Pel que fa al nombre de vacunats a Catalunya amb totes les vacunes que s’han posat fins ara, ahir la sub-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, va assegurar que, a hores d’ara, el 87% dels majors de 80 anys ja estan vacunats amb la primera dosi i el 36,5%, amb la segona. Pel que fa a la franja de 70 a 79 anys, hi ha un 30% de vacunats amb la primera dosi. I dels 60 als 65, el 52% estan vacunats amb AstraZeneca. En la franja de 66 a 69 anys, gairebé el 30% estan vacunats amb la primera dosi.

LA FRASE

La decisió de la comissió és una molt mala notícia per a la nostra estratègia de vacunació
Josep Maria Argimon
secretari de salut pública

LA XIFRA

87
per cent
dels majors de 80 anys ja han rebut una primera dosi de Pfizer a Catalunya. El 36,5%, totes dues.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia