Educació

Els estudiants mantenen l’ocupació a la UB a l’espera de la reunió de dijous

L’Associació Catalana d’Universitats Públiques els insta a finalitzar-la

El president explica que estan negociant amb els estudiants i es mostra convençut que s’arribarà a acords

Els estudiants que es troben ocupant el rectorat de la Universitat de Barcelona (UB) tenen previst mantenir l’ocupació com a mínim fins a la reunió prevista aquest dijous amb els rectors. Segons han explicat fonts del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) a l’ACN, els universitaris hi han passat la nit, després d’una primera reunió aquest dimarts a la tarda en què no es van obtenir acords concrets. Els universitaris reclamen als rectors que signin el ‘Compromís Contra la Crisi Educativa’. De la seva banda, el president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i rector de l’Autònoma (UAB), Javier Lafuente, ha instat els estudiants a posar fi a l’ocupació perquè ja s’està negociant i s’arribarà a acords concrets.

“No té sentit mantenir l’ocupació a partir de ja perquè estem treballant conjuntament per arribar a un acord final”, ha manifestat Lafuente en declaracions a TV3. El rector ha defensat que s’està negociant amb els estudiants i per això creu que “seria bo que abandonin l’ocupació”. L’acció de protesta ha obligat a suspendre l’activitat acadèmica presencial a diverses facultats.

L’ACUP ha creat una taula de treball bilateral per abordar aquesta qüestió, després que els universitaris els fessin arribar el document de reclamacions fa uns dies. Lafuente ha compartit amb els universitaris que la situació de la universitat pública és “complicada” i ha confiat que es pugui revertir “en els pròxims anys”.

Sobre les peticions concretes dels universitaris, Lafuente ha afirmat que estan d’acord en equiparar el preu de màsters i graus però que és un tema que depèn dels pressupostos que la Generalitat destini a universitats. Sobre la reducció de les taxes universitàries, ha afirmat que s’ha anat “en la direcció correcta” amb la baixada del 30% i ha destacat la importància d’una “bona política de beques” per garantir l’equitat.

En canvi, no comparteixen la demanda de fer obligatori el cobrament de les pràctiques, ja que ha augurat que això podria comportar una reducció de les pràctiques disponibles. Tot i això, ha afirmat que es treballa “per incrementar” la seva remuneració.

Els estudiants veuen una “porta oberta” a la negociació

La portaveu del SEPC, Anna Clua, ha explicat a l’ACN que en la reunió de dimarts no es va arribar a acords concrets però sí van veure una “porta oberta” a la negociació. Tot i això, ha lamentat que es mantenen “certes reticències” a algunes de les seves reclamacions. Per això, els universitaris mantenen la tancada a l’espera de la reunió d’aquest dijous.

Segons els resultat d’aquesta segona trobada, decidiran si mantenen l’ocupació, li posen fi o si emprenen noves mobilitzacions.

El compromís consta de cinc punts i el primer d’aquests és l’equiparació dels preus de màsters i graus i de graus entre sí. En segon lloc, demanen que la remuneració de les pràctiques sigui obligatòria i en tercer que es doni suport a l’absolució de tots els encausats per defensar la universitat pública. En quart lloc, els universitaris volen un pla de xoc contra l’ “emergència lingüística” i en cinquè protocols feministes efectius i revisió dels plans docents.

Reunió a Girona

Diversos representants del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) s’han reunit aquest dimecres al matí amb el rector de la Universitat de Girona (UdG), Quim Salvi. La trobada ha acabat amb una valoració positiva per part dels estudiants després de debatre alguns dels punts que van reclamar al llarg de la tancada d’aquest dimarts. De tota manera, la reunió d’aquest dimecres només ha estat la primera d’una sèrie de trobades que volen mantenir fins que l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) no signi els compromisos anunciats aquest dimarts. Per això asseguren que seguiran pressionant a Quim Salvi i a la resta de rectors d’universitats fins aconseguir que l’ACUP es comprometi a resoldre les demandes plantejades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona