Societat

Societat

El referent de baix a mar

Amb una caseta de fusta a la platja de Mataró va néixer el restaurant Can Dimas fa més de cent anys per convertir-se en punt de trobada tot “esquivant” el tren, l’N-II i el passeig

Un llibre repassa la història i la relació amb la ciutat

No hi ha una referència exacta de quan va néixer Can Dimas, però el cert és que les fotografies de principis del segle passat mostren la barraca de fusta a tocar de les barques a la platja i del rotllo on cada tarda es reunien els pescadors per vendre el peix. “Era un petit quiosc on s’aturaven a fer el cafè i poca cosa més”, assenyala el periodista Santi Carreras, que ha recollit en el llibre Can Dimas, més de cent anys les imatges i la història del popular establiment que s’ha guanyat la reputació per la bona cuina marinera. El primer document oficial registrat és del 1921, quan el fundador del negoci, Dimas Fàbregas, va demanar a l’Ajuntament que li fessin arribar l’aigua potable fins al quiosc, que va reformar, fins a vuit metres la façana i deu de fondària, en un espai privilegiat a tocar de la font que hi havia al davant al carrer Sant Antoni. El desviament de la carretera N-II va obligar a moure vies del tren i Can Dimas va haver de traslladar-se de nou cap a la sorra, al seu lloc original. Amb més entrebancs dels previstos i a un ritme molt lent, es va inaugurar i en Dimas hi va convidar els pescadors que l’havien vist créixer. Gràcies a ells i als veïns va salvar el negoci quan un fort temporal amenaçava l’edifici, i li van posar barques velles per protegir-lo.

El sobrenom de l’Hostal del Peix que ha acompanyat l’establiment al llarg dels anys va comptar amb la segona generació darrere els fogons del fill, Ramon Fàbregas, que tothom coneixia com a Ramon de Can Dimas. Un nom que s’ha mantingut fins avui. “El nom s’havia de mantenir perquè tenia el renom i estem al servei de Can Dimas”, assenyala l’actual propietari, Jordi Morist, que va comprar el restaurant el 1979, quan regentava dos hotels i l’històric bar Canaletes. “Era un referent i en un emplaçament que tothom ja coneixia”, hi afegeix després que li toqués afrontar la darrera reforma per fer l’actual passeig. “No tothom ho pot dir perquè cent anys són molts i la cuina vol dir treballar dia a dia”, diu satisfet el restaurador, que ha anat deixant el relleu a Cristian Herrero, que acumula anys de professió al seu costat. El llibre, que es va presentar ahir i destinarà els fons a la Fundació El Maresme, recopila també les dedicatòries dels il·lustres i famosos que hi han reservat taula. Sense excepció coincideixen que menjar així, per molts anys!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA
PORTBOU

L’Ajuntament comença els tràmits per licitar el nou servei de l’aigua

PORTBOU