Salut

El govern dona via lliure a la mobilitat en un intent de conviure amb el virus

Cribratges massius per municipis de risc s’afegiran als habituals on hi ha brots

Amb detecció precoç i vacunació contínua confia a no haver de fer marxa enrere

El govern permetrà a partir de dilluns la lliure circulació per tot Catalunya després de mig any de confinament municipal o comarcal, només amb les excepcions de Nadal i Setmana Santa, en què es va permetre una mobilitat puntual per a les vacances o el retrobament familiar. Aquest cop el govern espera no haver de tornar a ordenar nous tancaments, però també adverteix que això només serà possible si la ciutadania manté les mesures preventives de distància, mans, mascareta i ventilació. Tots els representants del govern i el Procicat van alertar ahir de no baixar la guàrdia quan l’epidèmia està estabilitzada però no es pot afirmar encara que estigui en retrocés. Tanmateix la situació i les perspectives han canviat a millor i el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, apunta l’esperança de deixar enrere l’operació d’“obrir-tancar” perímetres i establiments i iniciar una nova etapa en què sigui possible “conviure amb el virus” com fan països com ara el Japó.

Cribratges i vacunació

Amb l’estabilització i una inicial tendència a la disminució de l’índex de contagis, els ingressos als hospitals i, també més lentament, a les UCI, el govern creu que ha arribat el moment de tornar a poc a poc a la normalitat. Amb dos instruments, un dels quals l’anunciava ahir. En primer lloc, un bon ritme de vacunació que, segons alguns experts, ja hauria evitat una explosió de contagis com a conseqüència de la gran mobilitat que es va produir per Setmana Santa. La setmana passada a Catalunya es posaven 300.000 dosis de vacuna i la consellera Vergés confia a mantenir un bon ritme tot i “l’entrebanc” que, lamenta, suposa que el govern espanyol no permeti retardar la segona dosi de Pfizer per ampliar el percentatge de població vacunada amb una dosi. Ahir a la tarda s’havien de començar a administrar les primeres dosis de la nova vacuna de Janssen, que s’afegeix a la de Pfizer per a la població de 70 a 79 anys, mentre que la d’AstraZeneca se subministra a la d’entre 60 i 69.

L’altre instrument per intentar evitar més tancaments de perímetres geogràfics i establiments són els cribratges poblacionals seriats en municipis amb un risc més alt de rebrot de la pandèmia.

PCR, del CAP a casa

Aquests cribratges, que es faran a tota la població voluntària menor de 70 anys, permetran fer un seguiment de la pandèmia al municipi durant el temps que decideixin els equips de vigilància epidemiològica. Així, cada veí podrà dirigir-se al seu CAP, on se li subministrarà un lot que s’endurà a casa per fer-se l’automostra. Registrat en una aplicació des del moment de recollir-lo, el CAP li donarà data per entregar l’automostra. Aquest model, que ha funcionat en els cribratges universitaris, evitarà que el personal sanitari dels CAP s’hagi de dedicar a les PCR massives, però aprofita la dinàmica logística diària existent ja entre els CAP i els quatre grans laboratoris que permet analitzar 15.000 PCR diàries a Catalunya. El veí podrà fer-se una altra prova passats 15 dies si la població encara es troba en situació de risc.

Aquesta campanya de cribratges poblacionals començarà la setmana vinent a Lleida, Girona i la Catalunya Central, on les dades són pitjors respecte a la mitjana. Però aquest és un nou instrument de detecció precoç que no té a veure amb l’actuació en brots. Així, Vergés explica que en episodis de brots com els de Lleida primer i la Terra Alta ara ja es fan els cribratges i quarantenes quirúrgiques de positius i contactes.

Pares, sí; festes, no

L’altre aspecte important de la mobilitat és que des de dilluns es pot circular amb familiars, amics o coneguts que no formin part de la bombolla de convivència. Per això Vergés recorda que, si és el cas, cal portar la mascareta posada dins del vehicle i demana evitar de barrejar diverses bombolles: “Aquestes setmanes són les més difícils de portar. El cansament, el patiment, l’esforç fet i veure la llum ens fa estar més ansiosos. Hem de donar temps a l’estratègia de vacunació.” Sàmper posa l’exemple d’anar a veure els pares enyorats sense fer encara una trobada de quatre bombolles diferents.

Tots a l’institut però toc de queda

A més de la lliure circulació per Catalunya, dilluns tots els alumnes de batxillerat i FP tornaran als centres, i els restaurants de les superfícies comercials podran reobrir amb el mateix horari de la resta. De fet, la prohibició de servir sopars i el toc de queda nocturn són les úniques restriccions importants que es mantenen. També s’augmenta al 50% l’aforament d’actes religiosos i activitats esportives i poden obrir els establiments comercials de més de 800 m² amb un aforament del 30%, així com els establiments lúdics infantils, però sense restauració. Aquesta reobertura de circulació i espais educatius i comercials tindrà una setmana de vigència, amb l’esperança que les dades permetin mantenir-la i aixecar més restriccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Reobren el rocòdrom municipal després d’estar un any tancat

FIGUERES
Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS