Societat

L’1 de maig i el mal temps alenteixen l’esperada recuperació de l’hostaleria

El tancament comercial i la pluja aigualeixen el primer cap de setmana de desconfinament comarcal

La restauració espera el final de l’estat d’alarma

El mal temps que ha fet el cap de setmana i el fet que dissabte era 1 de maig i, per tant, festiu, ha estat un fre al primer cap de setmana sense confinament comarcal i que restauradors i hostalers esperaven amb candeletes. “Ho teníem tot reservat, però quan es va anunciar pluja ens van començar a trucar per fer anul·lacions”, explica en David, restaurador del Ripollès, que, tot i això, va servir més dinars i esmorzars que els últims caps de setmana gràcies a la gent que pujava a les segones residències. En aquests paratges el confinament comarcal ha limitat molt l’activitat.

Als bars i restaurants dels centres comercials, que havien pogut obrir el 27 d’abril després de sis mesos tancats, també els va fer mal aquest primer dissabte festiu; però, tot i així, en una setmana de feina “la millora va ser notable”, explica Andrés Jover, de la cadena La Burguesa, portaveu del sector de la restauració de Comertia. “És un primer pas i estem animats”, assegura Jover, que diu que serà a partir del dissabte dia 8, i sobretot del diumenge dia 9, quan ja no hi haurà estat d’alarma i es podrà obrir fins a les onze de la nit, quan “començarà l’autèntica recuperació”. “De totes maneres hem d’esperar que l’aixecament de l’estat d’alarma sigui oficial perquè ja estem acostumats que s’anunciï una cosa i al final a última hora ho canviïn tot”, adverteix. Aquest empresari té encara un 10% dels seus treballadors en ERTO i assegura que a partir del dia 9 necessitarà tota la plantilla “i més”. Més perquè molts antics treballadors en un any s’han buscat altres feines o han anat a altres llocs de l’Estat a treballar. Admet, per tant, que haurà de contractar gent per als seus negocis, especialistes en hamburgueses de qualitat. “Esperem que a partir d’ara tot vagi bé i es recuperi també el turisme perquè hem de pagar els crèdits ICO que ens van donar; tenim, la majoria, lloguers endarrerits i les ajudes que van prometre encara han d’arribar”, explica.

LA FRASE

Hem de pagar els crèdits ICO i moltes de les ajudes que van prometre encara han d’arribar
Andrés Jover
cadena la burguesa, associada a comertia

Fabricants de maquinària

La indústria d’equipament per a l’hostaleria ha reclamat formalment a les comunitats autònomes ser inclosa a la línia Covid d’ajuts directes a empreses i autònoms, valorada en uns 7.000 milions d’euros. La Federació Espanyola d’Associacions de Fabricants de Maquinària per a Hostaleria, Col·lectivitats i Indústries Afins (Felac) ho fa després que el govern espanyol hagi habilitat les comunitats per ampliar els sectors beneficiaris a través d’un reial decret. El sector havia sol·licitat prèviament al Ministeri d’Indústria i als grups parlamentaris la seva inclusió a la línia d’ajuts després de calcular una caiguda de la facturació d’un 40% de mitjana. De les més de 130 empreses que integren Felac, un 40% tenen seu a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia