Societat

Recuperació nocturna

El govern no allargarà el toc de queda si la tendència del virus es manté a la baixa

Amb l’estat d’alarma decaurà també el límit de reunió i el tancament perimetral

Salut comença a vacunar la policia espanyola

Després de dies reclamant eines per mantenir les mesures més restrictives un cop decaigui l’estat d’alarma, el govern va anunciar ahir que descarta allargar el toc de queda nocturn més enllà del 9 de maig, sempre que no hi hagi grans canvis en les dades de control de l’epidèmia, que actualment mantenen una lleugera tendència a la baixa. Tot i això, el Consell Executiu té previst aprovar avui mateix el decret que oferirà a la Generalitat eines per, si cal, aplicar mesures que vulnerin drets fonamentals sense l’empara de l’estat d’alarma, però amb la validació obligatòria del TSJC.

Els indicadors pandèmics han millorat lleugerament els darrers dies i, encara que els hospitals continuen amb una pressió alta, amb gairebé mig centenar de llits d’UCI ocupats, els informes que té el govern damunt la taula apunten que la situació pot continuar millorant clarament les pròximes setmanes com a resultes de l’acceleració de la vacunació. L’efecte dels vaccins ja és ben evident en la mortalitat (de més de 500 defuncions setmanals a mitjans de gener s’ha passat a menys d’un centenar ara mateix) i el següent estadi, imminent, és que també baixi la xifra de malalts greus que ingressen als hospitals, ja que les franges amb més incidència de casos comencen a tenir una bona cobertura vacunal. Això, combinat amb el fet que els darrers tres dies el nombre de casos ha baixat a un ritme del 2% i que la velocitat de transmissió apunta a una situació estable, convida a l’optimisme dels membres del govern.

“L’evolució de les dades epidemiològiques ens fan pensar que, si finalment l’Estat aixeca l’estat d’alarma, no necessitarem aplicar mesures addicionals, en el benentès que les dades continuïn amb aquesta tendència a la baixa, que sembla que s’està consolidant”, avançava ahir la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, en una entrevista a RNE. Més tard, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, també es mostrava partidari que el toc de queda “decaigui totalment” el 9 de maig i que no s’hagi de requerir una ratificació judicial per restringir drets fonamentals. Amb tot, els serveis jurídics de la Generalitat han estat en contacte amb el TSJC per tal d’afinar el mecanisme i evitar desacords a partir del dia 9 en cas que fos necessari posar a prova el decret que s’aprovarà avui. Amb l’extinció de l’estat d’alarma, també decauen el tancament perimetral, la restricció del dret de reunió a sis persones i les restriccions d’aforament als llocs de culte.

Salut, en espera

Així doncs, Catalunya enfila la que possiblement sigui l’última setmana de l’estat d’alarma, que decau a tot l’Estat dissabte a la mitjanit, amb l’esperança de recuperar, ni que sigui en l’àmbit nocturn, certa normalitat, per bé que l’oci continuarà tancat. Des de Salut, però, es remarca que encara no s’ha pres cap decisió sobre el toc de queda. El secretari general del departament, Marc Ramentol, insisteix que s’esperarà a tenir les dades epidemiològiques actualitzades per prendre la decisió “més adient” en els pròxims dies.

D’altra banda, el Departament de Salut va iniciar ahir la vacunació d’agents de la Guàrdia Civil i la policia espanyola en compliment de l’ordre del TSJC per equiparar el grau de protecció d’aquests cossos policials amb el dels Mossos. La immunització es fa a quatre casernes amb la vacuna de Moderna, que per primer cop s’aplica fora dels grans hospitals.

LES FRASES

Les dades ara estan estabilitzades i, si no canvien, no pensem que sigui necessari un toc de queda
Meritxell Budó
Portaveu del Govern

LES DATES

Encara no està decidit què passarà amb el toc de queda a partir de dissabte
Marc Ramentol
Secretari General del Departament de Salut
09.05.21
expira l’estat d’alarma
a les 00.00 h si el govern estatal no atén a darrera hora la petició dels territoris.
25.10.20
va entrar en vigor
l’estat d’alarma, que permet al govern estatal restringir drets fonamentals.

101.000 vacunes per assignar

L’embranzida de la campanya de vacunació és un fet gràcies a l’arribada d’un alt volum de dosis que, tot i el gran nombre de cites programades per l’atenció primària, encara ha deixat moltes dosis disponibles als centres de vacunació comunitària. De fet, segons les dades de Salut, aquesta serà la setmana amb més disponibilitat de vacunes per a la població. En total, hi ha 101.000 dosis de vacunes disponibles amb lliure assignació de plaça mitjançant el web Vacunacovidsalut.cat. D’aquestes, 17.200 estan reservades per a persones nascudes entre el 1942 i el 1951 (70-79 anys) i 84.000, per a persones nascudes entre el 1952 i el 1961 (60-69 anys). Aquesta alta disponibilitat hauria de fer que la protecció a aquesta franja d’edat augmentés de manera molt ràpida i significativa durant els pròxims dies. De fet, en alguns punts del país ja ha estat així i s’està cridant a vacunar persones que encara no han fet els 60 anys, segons ha pogut comprovar aquest diari. Ara mateix, un 24% dels catalans han rebut almenys una vacuna i un 11% ja han completat la pauta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia