Salut

Can Ruti atén 75 pacients pediàtrics amb Covid persistent des del gener

La fatiga, els problemes cognitius i de salut emocional són els principals símptomes dels menors afectats pel virus

La unitat pediàtrica de Covid persistent de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona ha atès ja més d’una setantena de pacients des de la seva posada en marxa, el passat mes de gener. Tot i que l’evolució de tots ells és molt positiva, cap d’ells ha rebut encara l’alta. Alguns, de fet, encara fa poques setmana que estan en tractament i encara els queden mesos per endavant. Majoritàriament són joves d’entre 12 i 18 anys, tot i que també hi ha en tractament nens de fins a 5 anys. “Passaven les setmanes i em trobava igual. Em notava cansada i ningú t’entenia”, explica Rut Garcia, una jove de l’Hospitalet de Llobregat que fa rehabilitació física a Can Ruti per vèncer la fatiga, un dels símptomes més comuns entre aquest tipus de pacients.

La noia, de disset anys, va haver de deixar a mitges l’actual curs escolar i renunciar també a les arts marcials, una de les seves aficions. “Em vaig haver de desapuntar de tot. Només d’anar de l’institut a casa, que està a cinc minuts, em feien mal les cames i m’ofegava. A classe tampoc em podia concentrar. Era tot una nebulosa”, detalla.

La seva metgessa de rehabilitació, Roser Coll, diu que la fatiga és predominant en els pacients pediàtrics amb covid persistent. L’objectiu de l’entrenament és ara que la noia i altres joves en la seva situació retornin a la normalitat del seu dia a dia. El canvi, en la majoria de casos, es nota en pocs mesos, a excepció d’aquells pacients amb quadres més complexos.

“Des de que he començat la rehabilitació tot ha anat molt bé. Mica en mica he anat millorant i em sento alleujada. A més, el fet que ara hi hagi menys restriccions fa que pugui sortir, intentar gaudir com la resta i tirar endavant”, explica Rut Garcia després de completar una de les sessions de rehabilitació a l’hospital badaloní.

Coll detalla que els pacients que els deriven presenten ofec i debilitat a les extremitats. A través de la rehabilitació es pretén corregir aquests “dèficits” amb programes basats en la rehabilitació que es feia ja abans de la Covid a altres pacients amb desacondicionament físic. “És un programa adaptat, però busquem el mateix objectiu”.

A més de la fatiga, altres símptomes molt comuns entre els pacients pediàtrics amb covid persistent són els problemes cognitius o daltabaixos en la salut emocional: “Si es troben malament durant molts mesos això els acaba afectant i necessiten el suport de psiquiatria”, explica la cap de Pediatria de Can Ruti, Maria Méndez.

En aquest sentit, la doctora comenta que l’abordatge de la Covid persistent es fa de manera multidisciplinària i amb la implicació de totes les unitats de l’hospital. Fins i tot hi col·labora l’Institut Guttmann, on fan rehabilitació neurocognitiva aquells joves amb problemes de concentració o de memòria i que han vist trastocat el seu rendiment acadèmic.

Tot i que la unitat no arriba encara al mig any de funcionament, els metges asseguren que l’evolució dels pacients és molt positiva en la majoria de casos. Hi ha alguns, però, on els símptomes són més persistents, com el cas de les cefalees, on cal la visita del neuròleg. Altres pacients també presenten quadres de problemes respiratoris o pèrdues sobtades de pes.

La de Can Ruti és la primera unitat de covid persistent pediàtrica de tota Catalunya i rep pacients de totes les regions sanitàries. És per això que després d’una primera exploració per part de tots els especialistes, la majoria de pacients que viuen lluny de Badalona fan bona part de la rehabilitació de forma telemàtica per reduir al màxim els desplaçaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia