Societat

El confinament estricte fa caure la natalitat un 14,6% a les comarques gironines

Nou mesos després, entre el desembre i el març, han nascut 1.821 nadons a la demarcació, quan un any abans havien estat 2.133

El descens ha estat més fort que al conjunt de Catalunya i l’Estat

El confinament estricte per l’esclat de la pandèmia del coronavirus que es va viure entre el març i el juny de l’any passat ha provocat un descens generalitzat en el nombre de naixements, que és especialment notable en el cas de les comarques gironines. Segons les estimacions mensuals de l’Instituto Nacional de Estadística (INE), a partir de dades dels registres civils, entre el desembre i el març passat –quan feia nou mesos del període de confinament– van néixer a la demarcació un total de 1.821 nadons, quan en els mateixos mesos d’un any abans la xifra havia estat de 2.133. Això suposa un descens del 14,6%.

Es tracta d’un descens molt superior al que hi ha hagut al conjunt de l’Estat (on la caiguda en aquests quatre mesos ha estat de l’11,6%, en passar de 114.445 naixements l’any passat a 101.210 aquest) i també notablement per sobre del conjunt de Catalunya (on la natalitat s’ha reduït un 13,3%, de 19.983 a 17.324).

A l’hora de valorar aquesta caiguda cal tenir en compte que les comarques gironines són les que els últims anys han tingut percentatges més alts de natalitat –sobretot per l’alt índex de mares estrangeres– i, per tant, un efecte d’aquest tipus s’hi pot notar més.

Si mirem les dades per mesos, el mes més afectat va ser el gener passat –quan naixien els nadons concebuts durant el mes d’abril del 2020, en ple pic de la pandèmia–, amb una caiguda a la demarcació del 35,9% (només va haver-hi 411 naixements, quan un any abans havien estat 641). En canvi, l’efecte en els naixements del mes de març –corresponents als embarassos de juny del 2020, quan ja s’estava en desescalada– va ser molt més baix, amb només un 1,8% menys de nadons (495 contra 504 d’un any abans). En les dades dels naixements dels mesos següents es veurà si la pandèmia va continuar afectant la natalitat després del confinament pel manteniment de la situació d’incertesa causada per la Covid.

A banda de la situació creada per la Covid-19 que pot haver dut moltes parelles a no tenir clar tenir fills en aquest moment, en el descens de natalitat pel confinament estricte també hi influeix el tancament dels centres de reproducció assistida durant aquells mesos. Segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat, més del 9% dels nadons de l’Estat provenen de tècniques de reproducció assistida.

LES XIFRES

312
naixements menys
hi va haver a la demarcació de Girona entre el desembre i el març respecte a un any abans.
35,9
per cent
va baixar la natalitat aquest gener respecte a un any abans. Eren els nadons concebuts l’abril passat.
11,6
per cent
és la caiguda global a l’Estat en els quatre mesos, molt inferior a la gironina. A Catalunya va ser del 13,3%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona