Salut

El nombre de morts per Covid baixa un 58% el darrer mes

La confirmació de contagis nous també s’ha reduït a menys de la meitat en el mateix període, mentre que l’ocupació de les UCI cau un 21%

Menys de cent casos setmanals entre majors de 79

En qüestió d’un mes, el volum de contagis i de morts per Covid-19 a Catalunya s’ha reduït a més de la meitat. Una davallada molt important que, en el cas de les defuncions, es podria accentuar encara més dràsticament en les pròximes setmanes com a resultat de l’extensió de la vacunació a bona part de la població amb més risc de complicacions per la infecció del coronavirus.

Segons les dades oficials del Departament de Salut, en els darrers set dies amb dades consolidades, entre el 7 i el 13 de maig, al país es van registrar 61 morts, és a dir, una mitjana de menys de nou al dia. En canvi, entre els mateixos dies d’abril, n’hi va haver 147, a un ritme de més de 20 al dia. Aquesta caiguda, del 58,5%, és el resultat evident de la protecció conferida per la vacunació a les persones d’edat més avançada i situa la mortalitat actual en valors que no es veien des de l’agost passat.

En paral·lel, el ritme de contagis confirmats ha baixat un 53% en el mateix període. Els darrers set dies, se n’han detectat 5.469, clarament per sota del miler diari. Un mes enrere, els casos nous confirmats s’elevaven a 11.658. Aquesta reducció del nombre de contagis, però, no és únicament imputable a la vacuna (tot i que s’ha comprovat que redueix la transmissió del virus), ja que el factor estacional i el canvi d’hàbits són alguns dels factors que també tenen un paper important.

Una dada destacable és que el volum de contagis en majors de 79 anys ha caigut per sota dels 100 casos setmanals, mentre que en el moment més àlgid de la pandèmia es va arribar a 2.000 casos cada set dies. Són dades del Grup de Recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC. El Biocomsc es mostra optimista i avança: “Si les dades de defuncions es consoliden com ho han fet fins ara, esperem baixades molt fortes en dades absolutes en un període curt de temps.”

També ha baixat notablement l’ocupació a les UCI. Trenta dies enrere hi havia 505 malalts crítics i ara en són 399, un 21% menys. El ritme més lent del buidatge de les cures intensives, però, no és cap mal símptoma: l’estada dels malalts greus és llarga i els intensivistes valoren que la tendència sigui clarament a la baixa.

Els altres indicadors epidemiològics també es mantenen a la baixa. És el cas de la velocitat de propagació del virus (0,77, tres dècimes menys), el percentatge de proves que donen positiu (un 4,2%, per sota del llindar del 5% que recomana l’OMS) i la IA14 (ara és a 180, onze casos menys que el dia anterior).

En paral·lel, la vacunació progressa. El 31,4% dels catalans ja tenen una dosi i el 14,6%, la pauta completa. En la darrera franja oberta, la dels 50 anys, ja hi ha un 26,3% de primeres dosis.

Pròrroga temporal de la gestió del 061 a Ferrovial

El Sistema d’Emergències Mèdiques ha allargat la gestió del telèfon 061 a Ferrovial per sis mesos, prorrogables a sis més, amb un import màxim de 22 milions d’euros per tot l’any. És un procés d’urgència per haver esgotat els fons abans del previst per l’increment del volum de trucades en pandèmia. El SEM diu que ha convidat altres empreses a aspirar a aquest “contracte pont” mentre es prepara un nou concurs.

L’estudi sobre l’oci nocturn a Sitges ja té els candidats

Sitges ha tancat el període d’inscripció per participar en l’estudi clínic sobre la reobertura de l’oci nocturn al carrer del Pecat amb 500 peticions per participar-hi. Ara s’obre el procés per triar els 400 que participaran en l’assaig final. L’estudi vol replicar una nit de festa en cinc bars musicals del carrer, on els participants podran ballar sense distància i treure’s la mascareta per consumir begudes.

Seat comença a vacunar els més grans de 50 anys

Seat va començar ahir a vacunar treballadors i proveïdors de més de 50 anys, després d’enllestir la setmana passada la campanya d’immunització per a la majoria dels més grans de 58.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona