Societat

Societat

Fideus catalans i des del segle XIV

El col·lectiu Cuina Tradicional Tossenca evoca l’origen del plat, abans de dedicar-li unes jornades

“Les receptes antigues s’han mantingut, a Tossa.” Ho explica el professor de la Universitat de Barcelona Jordi Tresserras, que ha col·laborat amb el col·lectiu Cuina Tradicional Tossenca, que presideix Carlus Roca. Els responsables dels establiments de restauració i productors locals volen reivindicar la catalanitat dels fideus, documentada des del segle XIV, amb el receptari del Sent Soví i el Llibre d’aparellar de menjar (que incorpora receptes del Sent Soví), i el Llibre de coc, del segle XV. Tresserras, professor del departament d’història i arqueologia de la UB, explica que es té constància de centenars de receptes de fideus (habitualment, de sèmola). Se sap que s’ha fet sempre l’escudella de fideus, que s’ha modificat i es fa ara amb galets –diu Tresserras–; els fideus a la cassola, amb cansalada, costella i botifarra, entre altres acompanyaments, i els fideus amb llet.

La reclamació de la catalanitat d’aquesta menja coincideix amb l’onzena edició de les jornades gastronòmiques dels fideus a la cassola a Tossa. Al juny, una quinzena de restaurants oferiran variants d’aquest plat amb menús que van des dels 27 fins als 41 euros. Un dels locals farà fideus amb castanyons i escamarlans. Ahir el xef tossenc Xavier Lores, del restaurant La Cuina de Can Simon, amb una estrella Michelin, va donar inici a les jornades, a es Racó de la platja Gran.

Tresserras va liderar el projecte de fer un museu de cuina catalana a Can Ganga, que l’actual equip de govern ha convertit en el Museu de la Dona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia

Societat

L’Ajuntament de Badalona estudia ara com reobrir l’alberg municipal

Badalona
Teresa Prados
Portaveu de No esteu soles, en defensa de les víctimes d’agressió sexual

“Les víctimes senten que han provocat l’agressió sexual”

Badalona
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA