Societat

Societat

Fideus catalans i des del segle XIV

El col·lectiu Cuina Tradicional Tossenca evoca l’origen del plat, abans de dedicar-li unes jornades

“Les receptes antigues s’han mantingut, a Tossa.” Ho explica el professor de la Universitat de Barcelona Jordi Tresserras, que ha col·laborat amb el col·lectiu Cuina Tradicional Tossenca, que presideix Carlus Roca. Els responsables dels establiments de restauració i productors locals volen reivindicar la catalanitat dels fideus, documentada des del segle XIV, amb el receptari del Sent Soví i el Llibre d’aparellar de menjar (que incorpora receptes del Sent Soví), i el Llibre de coc, del segle XV. Tresserras, professor del departament d’història i arqueologia de la UB, explica que es té constància de centenars de receptes de fideus (habitualment, de sèmola). Se sap que s’ha fet sempre l’escudella de fideus, que s’ha modificat i es fa ara amb galets –diu Tresserras–; els fideus a la cassola, amb cansalada, costella i botifarra, entre altres acompanyaments, i els fideus amb llet.

La reclamació de la catalanitat d’aquesta menja coincideix amb l’onzena edició de les jornades gastronòmiques dels fideus a la cassola a Tossa. Al juny, una quinzena de restaurants oferiran variants d’aquest plat amb menús que van des dels 27 fins als 41 euros. Un dels locals farà fideus amb castanyons i escamarlans. Ahir el xef tossenc Xavier Lores, del restaurant La Cuina de Can Simon, amb una estrella Michelin, va donar inici a les jornades, a es Racó de la platja Gran.

Tresserras va liderar el projecte de fer un museu de cuina catalana a Can Ganga, que l’actual equip de govern ha convertit en el Museu de la Dona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona