Salut

Les obres de la nova Clínica Girona encaren la recta final

Fa mesos que es va acabar l’estructura i ja s’està treballant en els acabats dels interiors, amb totes les plantes molt avançades

Es calcula que l’obra acabarà a principi de tardor i que el trasllat serà el mes de desembre

Unes 300 persones treballen cada dia a les 10 plantes del nou edifici
Es triplicarà l’espai, amb més sales d’operacions, boxs i habitacions

Unes 300 persones treballaven, dimecres, en les obres de la nova Clínica Girona, que encara ja la recta final després de tres anys de treballs. En totes deu plantes de l’edifici –tres de subterrànies i set en alçada– es podien veure operaris. Els treballs avancen a molt bon ritme –fa mesos que es va acabar l’estructura i ja s’està treballant en els acabats dels interiors– i es podrà complir el propòsit d’inaugurar en el segon semestre d’aquest any, tot i que uns mesos més tard a causa de la pandèmia de la Covid-19. Carles Espígol, delegat gerent de la clínica, detalla que preveuen que les obres acabin a finals de setembre o principi d’octubre, que després s’hi instal·larà el mobiliari i també tota la maquinària nova (s’han comprat tres nous aparells de ressonància, un TAC, equips de radiologia, mamògrafs, un aparell d’hemodinàmica, una gammacàmera de medicina nuclear...). Al novembre, es preveuen fer diverses proves i al desembre, el trasllat, que es farà en un cap de setmana.

Amplis espais i llum

La nova clínica triplicarà l’espai de l’edifici actual al carrer Joan Maragall –es passarà de 13.000 m² a 41.000 m²– i tindrà més sales d’operacions, més boxs d’urgències i més habitacions, a més d’una zona d’hospital de dia, que és una de les principals novetats. També tindrà una àmplia zona de consultes externes, acollintque acollirà serveis que ara són fora, a Juli Garreta i Lorenzana.

L’edifici s’ha concebut amb espais i passadissos amplis i perquè tingui molta llum natural. Totes les habitacions i la majoria de sales tenen finestres a l’exterior o a algun dels tres patis interiors.

Fruit d’un estudi de mobilitat s’han instal·lat a l’entrada escales mecàniques des de la planta -1 fins a la segona, perquè és on es concentrarà l’activitat ambulatòria. A banda, hi haurà 9 ascensors (4 per al públic i 5 muntallits) i 5 escales (una de principal pública i la resta més tècniques).

La fesomia de les façanes exteriors ja es comença a entreveure –sobretot a la façana oest, que dona a la via–, amb una aposta pel color blanc. La part baixa serà de vidre, sobretot al carrer Barcelona, on hi haurà porxos als extrems i un gran vestíbul envoltat d’una cortina de vidre al centre.

Planta a planta

A la planta baixa, just darrere l’entrada, hi haurà la zona de cafeteria. Als porxos exteriors de la banda sud hi haurà l’entrada a urgències –que tindrà 8 boxs, 2 més que fins ara, i una sala per a crítics com a novetat– i als de la banda nord, la unitat de diagnosi per la imatge.

A la primera i la segona planta, hi haurà consultes externes, amb 54 consultes i diverses sales d’espera. Aquesta àrea està bastant avançada i en algunes zones ja s’està pintant.

La tercera planta és la del bloc quirúrgic, que tindrà 8 sales d’operacions, 3 de parts i 3 per a endoscòpies –ara n’hi ha 8 per a tot–, i la del nou hospital de dia, que tindrà 21 boxs per potenciar la cirurgia ambulatòria.

A la quarta planta hi haurà la UCI –amb 8 boxs, 2 més que fins ara, i que tindran cadascun lavabo propi– i una primera part d’habitacions d’hospitalització, que també ompliran totes les plantes cinquena –on hi haurà, per exemple, maternitat–, sisena i setena. Espígol destaca que aquesta última està preparada per si cal fer algun aïllament (arran de la Covid, es va variar el projecte). En total, hi haurà 120 habitacions, 10 més que ara (que també s’utilitzen per casos ambulatoris que després ja tindran l’hospital de dia). Les habitacions també estan molt avançades i en algunes ja hi ha els acabats en fusta i en la majoria, les rajoles dels lavabos.

Pel que fa a les plantes subterrànies, a la -1 hi haurà els serveis d’hemodiàlisi i de medicina nuclear, a més de la cuina, una zona de magatzem i vestidors. A la -2, hi haurà més magatzem, i pàrquing. I tota la planta -3 també serà de pàrquing. En total, hi haurà unes 180 places d’aparcament, que seran públiques de pagament.

Urbanització de la zona de l’entorn

L.A

El projecte d’obra, d’un cost entre 60 i 62 milions d’euros, inclou no només la construcció de l’edifici de la clínica, sinó també la urbanització de tota la zona de l’entorn. Aquesta obra d’urbanització per part de Clínica Girona, que també està molt avançada (ja estan totes les instal·lacions soterrades i només falten alguns acabats), inclou carrers amb voreres amples a tot el voltant de la clínica: al costat sud entre el nou edifici i una parcel·la de l’Ajuntament que hi ha al costat de la gasolinera; al cost oest, un carrer entre la clínica i la via,i destaca el costat nord, amb no només un carrer a tocar de la clínica, sinó que també s’està urbanitzant tot l’entorn de la gran parcel·la del costat, que s’ha de destinar, segons el planejament, a ús residencial. La Clínica Girona també deixarà urbanitzat ja un terç de la plaça que hi haurà a l’altre extrem d’aquesta parcel·la residencial. Al llarg de tot el carrer Barcelona, a més d’una àmplia vorera, hi haurà carril bici, i també s’hi posaran (és el que ara queda pendent) dues parades de bus, una a cada punta de la clínica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona