Societat

Protestes simultànies per la pujada del preu de la llum

A Barcelona poc més de 200 persones es concentren a la plaça de Catalunya per denunciar “l’abús” per les noves tarifes

La convocatòria mobilitza col·lectius de l’esquerra extraparlamentària

El malestar social que han suscitat les noves tarifes elèctriques, amb una penalització en el cost quan el consum coincideixi amb les hores punta del dia, ja s’ha començat a expressar en accions de protesta al carrer. Responent a una convocatòria que essencialment es va difondre a través de les xarxes socials i que va ser simultània, quant a dia i hora, a diverses ciutats de l’Estat –com per exemple Madrid, Bilbao, Sevilla, Elx, Tarragona i també Barcelona, entre altres–, en diverses concentracions es va denunciar ahir “l’abús” que, segons expressaven alguns manifestants, representen aquests preus en la factura i per reclamar alhora mesures expeditives com ara la nacionalització dels serveis bàsics.

A la capital catalana, la crida era a les 6 de la tarda en una plaça de Catalunya on ja es comença a veure bullici i turistes. Grups de persones més o menys disseminats van anar acudint a una cita que no tenia ni guió ni promotor oficial –tot es va moure a través del compte de Twitter SubeLaLuzArdeLaCalle–, i que com a tal es va desenvolupar sota el patró de l’espontaneïtat més absoluta. Hi havia els Iaioflautas cantant cançons, grups amb banderes de la CNT, de l’extinta URSS o joves del Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya (PCTC) que, amb el megàfon a la mà, s’hi van deixar literalment la veu cridant consignes com ara “Al país mana Endesa, al carrer la classe obrera” o “Govern i patronal, aliança criminal”. També es va desplegar una gran pancarta al terra on es podia llegir un lema tan telegràfic com explícit: “No a la pujada de la llum”. Com de tant en tant acostuma a passar en aquestes convocatòries, alguns dels manifestants duien cartells fets a mà que eren un prodigi d’enginy. “Quien madruga, centrifuga” es podia llegir en un d’ells, fent referència a la circumstància que les noves tarifes conviden a posar la rentadora en hores més que intempestives. La Guàrdia Urbana va xifrar en unes 200 persones el nombre de participants a l’acte, al perímetre del qual es va desplegar una visible presència policial.

Els promotors de les concentracions ja van expressar, ahir mateix, la voluntat de donar continuïtat a les protestes, de les quals també demanen que no sigui instrumentalitzades pels partits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia