Societat

Dos casalots, dos museus

Els carrers de Torroella estan farcits d’història i arquitectura. Can Quintana i el Palau Solterra en són dos exemples destacats, acomodats com a museus

Molts coneixen el castell del Montgrí, la icona, però pocs, la història amagada en l’entramat de carrers del seu nucli antic

Dos casalots, dos museus. De Can Quintana al Palau Solterra, del museu de la Mediterrània a l’exposició de fotografies de la Fundacio Vila Casas. El primer, un edifici senyorial que ocupa un gran solar, amb jardí, i que allotja el Museu de la Mediterrània. La seva estructura i fesomia correspon als segles XVI-XVIII però s’hi han anat aplicant diverses reformes i ampliacions posteriors. Destaquen les obertures emmarcades en pedra, allindanades i d’arc rebaixat. La porta d’accés, modificada, conserva encara les dovelles de l’anterior, d’arc de mig punt. La darrera gran reforma es va fer a començament del segle XX, sota la direcció de Rafael Masó. La família Quintana va ser una de les més importants nissagues del poble. La seva figura més destacada va ser Albert de Quintana i Combis (1834-1907), destacat polític i poeta de la Renaixença.

El museu està dedicat al territori proper i fomenta el coneixement dels pobles del Mediterrani. Es tracta d’un museu interactiu i dinàmic, que no solament conté una exposició permanent, sinó també espais dedicats a l’art pictòric i contemporani i acull exposicions temporals relacionades amb la temàtica del museu. Es hereu del Museu del Montgrí i del Baix Ter, més conegut com a Museu del Montgrí, fundat a les primeries dels anys 1980 i instal·lat originalment a la Casa Pastors.

El Palau Solterra és un notable edifici senyorial dels segles XV-XVI, ampliat i reformat a finals del segle XIX pel seu darrer propietari. Es creu que el va fer construir la família Sanesterra de Santaeugènia. Posteriorment va passar als Sarriera-Pons, comtes de Solterra, i a finals del segle XIX, al marquès de Robert, l’escut del qual figura en diversos indrets de la casa. És una de les seus de la Fundació Vila Casas, on des del 2000 s’exposa fotografia contemporània. L’element més interessant del palau és, però, el pati renaixentista, un dels pocs exemples que tenim i al qual l’arquitecte Rafael Masó va donar un tractament gairebé escenogràfic a començament del segle XX. La fundació acull al voltant de 200 fotografies contemporànies d’artistes de diverses parts del món. Addicionalment a la col·lecció permanent, s’organitzen exposicions temporals i cicles de conferències sobre història i humanitats.

El nucli històric

La icona arquitectònica de Torroella és el castell del Montgrí, però pocs coneixen la història amagada en l’entramat de carrers del seu nucli antic. Palaus i cases senyorials dels segles XIV, XV, XVI i XVII rememoren l’època de més esplendor de la vila. També l’església de Sant Genís, el claustre del convent dels Agustins o l’església de Santa Anna s’inclouen en aquest magnífic itinerari pel patrimoni cultural i arquitectònic de Torroella.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona