Societat

Aprovat un pla per regular les activitats dels càmpings

El pla fixa directrius per implantar de manera sostenible nous establiments

També regularà el creixement dels càmpings que ja existeixen

La legislació que hi havia fins ara era ‘mínima’

La comissió de Territori de Catalunya, presidida pel vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha aprovat definitivament el pla director urbanístic (PDU) de les activitats de càmping, que feia més de dos anys que es treballava amb el sector. El secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, que ahir a la tarda el va presentar a la premsa, el va definir com un instrument “d’estratègia de país” atesa la importància d’aquest tipus d’allotjament i el pes tan rellevant en el sector turístic. Un 27% de municipis catalans tenen càmpings, que són un motor econòmic del territori i que compacten molts pobles i comarques. En la majoria dels casos, les places d’aquests establiments superen la població censada.

El pla pretén ordenar la implantació de nous establiments perquè es dugui a terme de manera sostenible des dels punts de vista ambiental, social i econòmic i també regular el creixement dels càmpings que ja existeixen, ja que “és evident que des que van aparèixer els primers càmpings, als anys seixanta, fins ara, on conviuen els bungalous i les autocaravanes, etc., han estat en constant evolució”, va dir Agustí Serra, que va recordar que la legislació urbanística que hi havia fins ara era mínima i provocava molts problemes. “Calia fixar unes regulacions i marcar unes directrius”, va explicar el secretari de l’Agenda Urbana i Territori, que va insistir que del que es tracta és de “facilitar la tasca de tramitar nous càmpings i dotar el sector d’un instrument de garantia jurídica perquè puguin desenvolupar la seva activitat, evolucionar, modernitzar i millorar des del punt de vista qualitatiu les seves instal·lacions”.

El pla concreta directrius generals que afectaran l’establiment de càmpings arreu de Catalunya; recomanacions per als ajuntaments a l’hora d’autoritzar nous establiments als seus municipis, i també aspectes específics de disseny i ordenació per als nous càmpings. En termes generals, els càmpings se situaran preferentment en sòl no urbanitzable, tot i que es poden admetre en sòls urbans o urbanitzables en cas de grans establiments, similars a ciutats de vacances. Els campaments juvenils i les àrees naturals d’acampada se situaran en sòl no urbanitzable i, només excepcionalment, en sòl urbà. Les instal·lacions per a autocaravanes s’habilitaran en establiments de càmping en sòl urbà.

Per desplegar el pla s’ha creat una comissió de seguiment formada per representants de Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori, la secretaria de Medi Ambient, la direcció general de Turisme, el Consell d’Aran i membres d’associacions municipalistes i associacions dels càmpings.

LA FRASE

El pla facilita la tasca de tramitar nous càmpings i dona garantia jurídica als que volen créixer
Agustí Serra
secretari de l’Agenda Urbana i Territori

4 milions de persones el 2019

El president de la Federació Catalana de Càmpings, Miquel Gotanegra, va explicar ahir que l’any 2019 –l’any abans de la pandèmia que va ser de xifres rècord en el turisme a Catalunya– pels càmpings que hi ha al país van passar 4 milions de persones, les quals van generar 20 milions de pernoctacions. Catalunya té ara 350 càmpings situats en 181 municipis, que ofereixen més de 280.000 places d’allotjament. Es concentren sobretot a les zones de muntanya (Alt Pirineu i Aran o Ripollès) i al litoral (Costa Brava i Costa Daurada, sobretot). La superfície mitjana és de tres hectàrees de mitjana en càmpings de muntanya i unes 7 al litoral. Un 90% dels càmpings catalans no superen les 10 hectàrees de superfície. Miquel Gotanegra es va mostrar “molt satisfet” amb el resultat del pla i el va qualificar de tot un exemple del que ha estat una “col·laboració publicoprivada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia