Societat

Pena de 18 mesos de presó per al jove que va donar una bufetada a Macron

El Tribunal de Valença jutja de manera immediata l’home que va colpejar el president francès

Haurà de complir quatre mesos tot i no tenir antecedents

Pena severa per al jove que va donar una bufetada a Emmanuel Macron. El Tribunal de Valença va condemnar ahir Damien Tarel a 18 mesos de presó, quatre dels quals de tancament incondicional. Dimarts, aquest noi havia colpejat el president francès durant un desplaçament a la localitat occitana de Tinh de l’Ermitatge, al departament de la Droma. Tot i que el president va rebre un clatellot lleuger i el seu autor no tenia antecedents, la fiscalia va demanar per a ell fins a 18 mesos d’empresonament incondicional. Finalment el tribunal va rebaixar la pena i passarà quatre mesos entre reixes. Així es castiga el valor simbòlic d’un acte en un país crispat i en què perduren profundes fractures socials.

Dos dies després d’una bufetada que va fer córrer rius de tinta en la premsa francesa i internacional, Tarel va ser jutjat de manera immediata. L’acusat va justificar davant del tribunal la seva acció amb arguments polítics: “Molta gent sent aquesta injustícia.” “No voldria qüestionar la nostra democràcia, però penso que ell (Macron) no ha estat escollit pel conjunt de la població francesa”, va afegir. Com ja havien evidenciat els llocs web o canals de YouTube que consultava, va reconèixer que compartia les conviccions “de la dreta o de l’extrema dreta”, a més de ser un apassionat de l’edat mitjana i de les arts marcials d’aquell període. Segons va declarar, el clatellot no va ser una acció premeditada, sinó “instintiva”, “per expressar el meu malestar”.

Tarel, de 28 anys, és un noi precari que en els últims anys havia alternat feines temporals amb períodes a l’atur. El seu perfil coincideix amb el de molts joves de la França perifèrica, que van omplir les files dels armilles grogues. Ell mateix va reconèixer la seva afinitat per aquest heterogeni moviment d’indignació. A més de la presó, on va ser tancat ahir a la tarda, el condemnat no podrà votar durant tres anys ni exercir cap càrrec públic al llarg de la seva vida.

França va suprimir el 2013 el delicte d’ofensa al president, que condemnava de manera específica les agressions verbals o físiques contra el cap de l’Estat. Tanmateix, en tractar-se, el president, d’una figura dipositària de l’autoritat pública, el fet de donar-li una bufetada és un delicte que pot ser condemnat amb fins a tres anys de presó. “Hem de relativitzar-ho, però sense banalitzar-ho”, va assegurar Macron sobre els fets de dimarts. En una entrevista a la cadena BFM TV, va defensar que “no mostra res de profund, sinó que es tracta d’un acte aïllat”.

El clatellot es va produir en un dels desplaçaments que el jove president realitza des de principis de mes per palpar l’estat d’ànim del país. Una gira política que, segons els seus detractors, és una campanya encoberta amb la mirada posada en les presidencials de l’any que ve. I que es produeix poques setmanes abans d’uns comicis regionals en què el partit presidencial, segons els sondejos, obtindria uns resultats molt modestos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp