Societat

Permís pioner a Girona per la flexibilització menstrual

El personal municipal podrà demanar fins a vuit hores mensuals en cas d’indisposició

L’estació de la ITV a Mas Xirgu funciona sense concessió, i l’Ajuntament farà un lloguer amb RVSA per 5 anys

Fins a mig miler de dones, transsexuals i persones no binàries que treballen a l’Ajuntament de Girona podran sol·licitar a curt termini un permís pioner de flexibilització menstrual, segons l’acord del ple d’ahir. El canvi de les condicions de treball del personal del consistori permetrà demanar fins a vuit hores mensuals en fraccions mínimes d’una hora a causa d’una indisposició per raó de la regla.

La modificació de l’article n. 11 de l’acord/conveni de condicions de treball dels empleats de la corporació va rebre el suport de 26 dels 27 regidors del ple (telemàtic). Només Daniel Pamplona (Ciutadans) es va abstenir perquè hi veu dubtes legals. La regidora de Règim Intern, Maria Àngels Planas (Junts), va destacar que l’Ajuntament és “capdavanter en drets laborals de les dones” i va destacar el ressò mediàtic de la iniciativa. La regidora es va referir al permís com un remei “a una indisposició i no a un problema físic o una malaltia”.

Sílvia Paneque (PSC) va criticar el cofoisme de Planas i va recordar que el consistori té marge de millora a l’hora retallar la bretxa salarial de gènere i augmentar la coresponsabilitat de l’home en el treball de cures. Per Dolors Serra (Guanyem), és bo que l’Ajuntament acompanyi “les persones menstruants” tenint en compte que n’hi ha que tenen “dolors molt forts i han d’estar al llit”.

Èrica Andreu, delegada de la Intersindical del comitè d’empresa de l’Ajuntament, considera “un petit pas” el permís menstrual i valora que es posi “sobre la taula” la problemàtica. Per més endavant, queda la negociació del permís en cas de matrimoni d’un familiar i la compensació per excés d’hores treballades.

Sense vinculació

D’altra banda, l’estació d’inspecció tècnica de vehicles (ITV) de Girona presta el servei des de fa deu dies sense cap vinculació legal amb l’Ajuntament. El consistori va decidir no prorrogar la concessió amb l’empresa Revisions de Vehicles SA (RVSA), que va vèncer el dia 5 d’aquest mes.

L’equip de govern, de Junts i ERC, prepara un contracte de lloguer fins al 2026, segons va dir Maria Àngels Planas “fins que la Generalitat no aprovi una nova llei [del sector]. Al desembre, el Parlament va anul·lar una habilitació transitòria per tal de mantenir el servei d’inspecció de vehicles al país.

L’acord d’ahir a Girona declara extingit el dret de superfície que tenia RVSA sobre la finca de 3.591 m². Ara el terreny passarà a ser de domini públic a domini patrimonial de l’Ajuntament, que farà una valoració de la finca i de les instal·lacions.

Guanyem i el PSC –6 regidors cadascun– van criticar la gestió feta pel consistori en l’estació de l’ITV. Lluc Salellas (Guanyem) va lamentar que el problema ja era “d’origen” perquè RVSA pagava per l’activitat “menys que el lloguer d’un pis a l’Eixample”. El portaveu de la formació independentista va lamentar que Junts no hagués treballat amb la Generalitat una proposta per resoldre l’embolic legal i va recordar casos de corrupció vinculats a les empreses del sector. “Aquest país ja sap què passa amb les ITV.”

El PSC havia denunciat divendres la situació de la ITV. Per la regidora Bea Esporrín, l’equip de govern ha trigat massa a optar per un lloguer, tenint en compte que encara es desconeix quant val la finca i el nou contracte s’haurà de fer amb caràcter retroactiu.

Bases d’ajuts, amb Cs

D’altra banda, Cs (2 regidors) va salvar ahir l’aprovació de les bases generals per als ajuts als centres educatius en el marc del pla estratègic de subvencions (2020-2023). La proposta es va aprovar amb 17 vots a favor –incloent-hi els 9 de Junts i els 4 d’ERC– i 12 en contra (6 de Guanyem i 6 del PSC).

El regidor d’Educació, Àdam Bertran (ERC), va rebatre les crítiques de Joaquim Ruhí (PSC) i Pere Albertí (Guanyem), que rebutjaven que hagués desaparegut la discriminació positiva del sector de Girona est del barem de puntuació i que el Consell Municipal d’Educació (CME) no hagués estat informat de les bases. Per Bertran, els dos grups veuen “una pel·lícula de ciència-ficció” i l’equip de govern treballa en “una de basada en fets reals”.

LA XIFRA

20
anys
ha tingut l’empresa RVSA el dret de superfície sobre les instal·lacions de l’estació d’ITV, al sector Mas Xirgu.

LA DATA

30.04.21
va ser
quan la Intersindical-CSC va proposar el permís menstrual en la reunió de la mesa general de negociació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp