Societat

Jutgen una dona que va matar el marit després de 24 anys d’assetjament

Valérie Bacot va ser violada des dels 12 anys pel seu padrastre, amb el qual es va casar

Podria ser condemnada ara a una pena de cadena perpètua

Un cas extrem de violència masclista i interfamiliar és jutjat a França. El tribunal de Saona i Loira (centre-est) va començar ahir el judici de Valérie Bacot, una dona francesa que va matar el seu marit i padrastre després que ell l’hagués violat i agredit sexualment durant més de 24 anys. Malgrat l’assetjament sofert –també l’havia obligat a prostituir-se–, la fiscalia considera que va posar fi a la vida de la seva parella de manera premeditada i demana una pena d’empresonament perpetu.

Bacot, de 40 anys, va matar amb un tret al cap el seu marit el març del 2016. Dos fills de la parella, de 16 i 17 anys, la van ajudar a enterrar el cos en un bosc, a prop del domicili on vivien, al departament de Saona i Loira. Els fets van quedar soterrats pel silenci durant dos anys. Però el 2018 els va denunciar la mare del xicot d’una de les filles, que també havia contribuït a amagar el cos. Aleshores, va ser empresonada i acusada d’assassinat.

Aquest presumpte assassinat va resultar el tràgic final d’una relació marcada per violacions, agressions sexuals, amenaces de mort i prostitució forçada. Així ho va explicar Bacot davant dels agents encarregats d’investigar el cas i en el llibre Tout le monde savait. “Tenia por. Tota l’estona”, reconeix en aquest relat. “Calia que això s’acabés”, hi afegeix.

La violència masclista soferta va començar des dels 12 anys, quan el que després seria el seu marit la va violar per primera vegada. Aleshores, Daniel Polette, que tenia 25 anys més que ella, era l’amant de la seva mare i va ser condemnat per aquests fets a una pena de quatre anys entre reixes. Després que sortís de la presó, tornaria al seu domicili i Bacot quedaria embarassada del seu botxí. La seva mare, alcohòlica, la va expulsar de casa i ella, amb 17 anys, va anar a viure amb aquest camioner, addicte a l’alcohol i a la pornografia i que col·leccionava armes. Des d’aleshores, la seva vida es veuria immersa en una relació infernal en què les agressions físiques eren habituals. Ell també la va obligar a prostituir-se durant més de deu anys.

La seva mort es va precipitar després que Polette preguntés a una de les seves filles “com anava sexualment”. La qual cosa la va portar a pensar que també volia prostituir-la. Malgrat això, els magistrats instructors consideren que el seu assassinat va ser premeditat, una visió contestada pels advocats de la defensa. De fet, el cas ha generat controvèrsia entre la societat francesa. Gairebé 600.000 persones han firmat una petició a internet en què demanen que no sigui condemnada.

El precedent de Sauvage

El cas de Valérie Bacot recorda el de Jacqueline Sauvage, un símbol a França de les dones víctimes de violència masclista. Sauvage va matar amb tres trets per l’esquena el seu marit després d’haver estat objecte de violacions i agressions per part d’ell durant 47 anys, a més d’haver agredit sexualment les seves tres filles. Ella, que va morir l’any passat als 72 anys, va ser condemnada a deu anys de presó. El 2016, després d’haver passat quatre anys entre reixes, l’aleshores president francès, François Hollande, li va concedir un indult parcial i va recuperar la llibertat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia