Salut

El virus revifa amb la meitat dels catalans ja vacunats

Salut obrirà dilluns la vaccinació fins als 30 anys per combatre l’extensió dels contagis entre els més joves

La mascareta tampoc serà obligatòria a les residències amb un 80% de protegits

El control de l’epidèmia de Covid-19 al país s’està dirimint aquests dies en una cursa de fons entre l’eficàcia de la vacunació, que augmenta progressivament i ja té la meitat dels catalans amb almenys una dosi, i la perseverança del virus, que creix esperonat per la major transmissibilitat de la variant delta en confluència amb l’increment d’activitat social entre la població més jove.

Superada ja la barrera dels sis milions de dosis inoculades, el 49,1% dels catalans han rebut ja la vacuna i gairebé la tercera part (el 31,2%) han completat la pauta. La vacunació avança veloç, amb un nou rècord diari aquesta setmana, i vol mantenir la velocitat de creuer en la propera. Per això s’obrirà també als nascuts entre els anys 1987 i el 1991, completant la disponibilitat a les persones en la trentena i seguint la voluntat d’anar apropant-se a la població jove el més aviat possible, ja que en aquestes edats s’està detectant un augment de contagis per la variant delta.

La secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, explica que amb cada ampliació de la vacunació hi ha “molta gent pendent per apuntar-se ràpid”, de manera que s’obren franges de manera progressiva per evitar el col·lapse del sistema. Malgrat que l’ocupació de les cites de vacunació és del 91%, Cabezas admet que a mesura que la població és més jove, “costa més que es vacuni perquè no hi ha tanta percepció de malaltia greu”. Aquesta sensació, o potser altres motius per refusar la vacuna, també poden ser al darrera d’un reducte de població d’edat més avançada que també sembla reticent a rebre el vaccí i, per tant, és molt més vulnerable als efectes del SARS-CoV-2. Per evitar que aquestes persones quedin desprotegides, Salut ha requerit a l’atenció primària que hi contacti i faci tasques informatives mitjançant els seus “professionals de referència habitual”, amb l’objectiu que s’acabin vacunant.

Un dia més, i ja en van quatre, els marcadors epidemiològics empitjoren. Ho fa el risc de rebrot, que amb 96 punts ja voreja de nou el risc alt, i també la Rt i el volum de noves infeccions diàries, que torna a superar el miler. Segons dades de Salut, l’edat mitjana dels casos que es detecten actualment és al voltant els 31 anys. Les morts continuen a un nivell baix, a una mitjana de dues diàries en la darrera setmana, i l’hospitalització ha crescut lleument, malgrat que no s’espera una sobrecàrrega excessiva els pròxims dies, atès que la població gran està protegida per la vacuna i la més jove té menys risc de necessitar ingrés.

Tot i això, l’augment de la incidència de casos entre els 10 i els 29 anys, l’increment del risc per la socialització en la revetlla i la pròxima retirada de les mascaretes manté en alerta els especialistes de Salut, que no descarten la possibilitat que el Procicat hagi d’endurir alguna mesura si la situació continua empitjorant.

Mascareta a la butxaca

La mascareta deixarà de ser obligatòria en residències i espais institucionalitzats on el 80% dels residents hagin estat vacunats, per bé que els treballadors d’aquests centres i les visites hauran de continuar fent-ne ús. Així ho va explicar la ministra de Sanitat, Carolina Darias, després del consell interterritorial d’ahir, on també es va acordar que aquesta mesura també s’apliqui a les instal·lacions dels serveis essencials, com per exemple en un parc de bombers.

La nova normativa, que avui es concretarà amb un decret llei que modificarà la llei d’obligatorietat de la mascareta, permetrà que a partir de dissabte no calgui dur-ne a l’exterior si es pot mantenir un metre i mig de distància en relació amb els no convivents, però caldrà tenir-ne una sempre a mà per si no es pot mantenir la distància.

L’ús de la mascareta continuarà sent imprescindible en espais tancats, com ara un museu o una botiga i en els transports públics, amb l’excepció dels vaixells, on la podrem guardar tant a la cabina com a coberta si hi ha distància. En concerts amb distància i cadires, tampoc serà necessària. Amb tot, Darias no va aclarir si els diferents territoris estatals tindran marge per modificar aquesta normativa o si se sancionarà el fet de sortir al carrer sense una mascareta a sobre.

LES XIFRES

31
anys
és l’edat mitjana dels nous contagiats per coronavirus, segons dades del Departament de Salut.
67%
més transmissible
és la variant delta respecte a l’alfa, que té els dies comptats com a dominant al país.
116.000
dosis
administrades en un sol dia és el nou rècord que va establir la sanitat catalana, dimarts d’aquesta setmana.

Indignació entre els metges pel sobreesforç estival

El sindicat Metges de Catalunya s’ha mostrat “indignat” amb el pla d’estiu ideat pel Departament de Salut per reforçar les plantilles dels centres d’atenció primària i hospitals durant el període estival. La Generalitat preveu mantenir obert més del 90% dels recursos estructurals gràcies a una inversió de prop de 8 milions d’euros que, atesa la baixa disponibilitat de professionals, es destinaran en bona part a pagar hores extres i ampliacions de contractes per garantir la cobertura assistencial durant l’estiu. El sindicat denuncia que aquesta fórmula es basa, “una vegada més, en el sobreesforç dels professionals i l’increment de la sobrecàrrega de treball”, i qualifica de “vergonyós” que Salut es “resigni” davant la manca crònica de personal. Metges de Catalunya argumenta que és justament el fet de carregar sobre els professionals les deficiències del sistema un dels fets que provoquen la fuga de personal, i adverteix que, com que les plantilles estan “completament exhaustes”, hi pot haver un augment “preocupant” de desercions i baixes laborals per ansietat, depressió o estrès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Entitats i plataformes es manifesten demà contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA