Societat

Salut obre la vacunació als joves de 16 a 29 anys

Argimon demana responsabilitat davant l’increment de casos i qualifica la situació de “preocupant”

Malgrat admetre tensió als CAP, descarta de moment “fer passos enrere” en la desescalada

El Departament de Salut va notificar ahir 3.410 nous casos de Covid-19, però durant la seva compareixença setmanal el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va donar encara dades més alarmants. Una estimació de 5.000 casos nous dimarts i 1.300 més només ahir al matí. Amb aquestes dades, un índex de positivitat del 6,19% i una mitjana d’edat dels contagiats de 28,71 anys, Argimon no va dubtar a qualificar la situació de “preocupant” i va anunciar finalment el que els experts fa dies que reclamen i que dilluns ja va avançar la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. Així, ahir mateix el Departament de Salut va obrir la vacunació als joves de 16 a 29 anys i molts d’ells ja van poder demanar hora, tot i que el programa presentava problemes de saturació que el mateix Argimon ja va reconèixer que es produirien.

El conseller va ser clar. Aquest cop l’increment de casos no està afectant els hospitals, on ahir van baixar el nombre d’ingressos i també el de malalts a les UCI (nou menys), però sí que està tensant, i molt, l’atenció primària, on el treball és doble. “O ens dediquem a diagnosticar o a vacunar. Tot no es pot fer” als centres d’atenció primària, va sentenciar Argimon, que va demanar “responsabilitat” per poder revertir la situació complicada que hi ha en aquests moments i que, per cert, no és diferent del que passa a la resta de l’Estat o també d’Europa. “Si no fos perquè les vacunes funcionen i estan protegint la gent més gran, la situació seria com la de l’octubre passat, per tornar-nos a confinar”, va explicar Argimon, que confia que amb les decisions adoptades ahir s’aconsegueixi frenar aquesta pujada i no sigui necessari “fer passos enrere” en la desescalada, un tema que es veu amb molta preocupació des del sector de l’oci nocturn, que fa dies que demana controls d’accés als establiments.

A banda d’obrir de forma generalitzada la vacunació als més joves, l’estratègia del departament per frenar els contagis inclou també avançar a vuit setmanes la segona dosi amb AstraZeneca. El Departament de Salut rebrà 977.700 vacunes al llarg d’aquesta setmana, de les quals 360.000 seran d’AstraZeneca, que seran suficients per cobrir les segones dosis de la població de 60 a 69 anys i dels treballadors essencials. Cabezas va explicar que l’objectiu del departament és immunitzar com més aviat millor aquest sector de la població, considerat de risc en plena expansió de la variant delta, que serà ja la majoritària les properes setmanes. També augmentaran les unitats mòbils per vacunar, així com el nombre de CAP que tindran un punt de vacunació sense necessitat de demanar cita prèvia, com fins ara.

587 casos a les illes

Pel que fa al nombre de casos positius ja confirmats pels brots registrats en viatges de final de curs organitzats per estudiants a les illes, ahir ja eren 587 els contagiats –311 a Menorca, 238 a Mallorca i 38 a Tenerife–. Ahir, Pontevedra i alguns altres municipis gallecs, afectats també per aquests brots, com passa a molts altres llocs de l’Estat, van acordar retardar uns dies l’obertura de l’oci nocturn, després d’avaluar com els contagis dels joves havien fet pujar la mitjana de casos.

LA XIFRA

977.700
vacunes
arribaran aquesta setmana; 360.000 seran d’AstraZeneca, suficients per cobrir les segones dosis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT