Societat

La CUP denuncia Interior per haver gravat protestes

La formació sosté que entre el 2017 i el 2021 s’han enregistrat 55 actes sense permís

La CUP ha presentat una denúncia contra el Departament d’Interior davant l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, després que s’hagi conegut que els Mossos d’Esquadra han enregistrat fins a 55 manifestacions sense tenir-ne l’autorització preceptiva. Els anticapitalistes consideren que aquesta pràctica suposa una “vulneració flagrant” de drets com ara el de protecció de dades, i que també lesiona el dret a la pròpia imatge, el de manifestació, el de llibertat ideològica i d’expressió i el de participació política, entre d’altres.

Segons avançava ahir El Món, la denúncia dels cupaires es produeix després de tenir accés a dos informes d’Interior, amb data d’1 de juliol, en què es detalla que la policia catalana va gravar, entre l’1 de gener del 2017 i el 29 d’abril del 2021, 99 concentracions en diverses poblacions catalanes. La seva naturalesa és d’allò més diversa, i abraça des de manifestacions de caràcter sindical, d’estudiants o d’exaltació de la unitat d’Espanya fins a la mateixa Diada de l’11 de setembre. L’argument que esgrimeix la Generalitat per fer aquests enregistraments és que ajuden a garantir l’ordre públic.

Amb aquesta informació a la mà, la CUP ha encreuat dades amb les de les resolucions d’autorització per a la utilització de videocàmeres per part dels Mossos. I la conclusió és que en almenys 55 manifestacions no es va rebre aquest permís previ. A través d’un comunicat, la formació alerta que els enregistraments podrien haver estat utilitzats en investigacions i procediments penals, o per a altres finalitats “clarament il·lícites, com generar fitxers amb una clara intencionalitat política de control de determinats moviments polítics i socials per la seva orientació ideològica”.

El diputat de la CUP al Parlament Xavi Pellicer també ha manifestat que “aquestes gravacions il·lícites representen una evidència més de la persecució política per part dels Mossos d’Esquadra envers la dissidència política”. Els cupaires també han reivindicat “més control i fiscalització del cos dels Mossos d’Esquadra, atesa la greu vulneració de drets fonamentals”, i exigeixen “arribar fins al fons d’aquesta qüestió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia