Salut

La cinquena onada ja colpeja les UCI, però amb menys intubats

L’increment sobtat d’ingressos fa pujar cinc punts l’ocupació dels llits de crítics

Un 42% dels pacients no requereixen tractaments invasius

Les farmàcies ja venen els tests ràpids i el govern ampliarà el confinament a més municipis

Les UCI dels hospitals catalans han entomat l’arribada de 57 pacients més les darreres hores. Tot i que alguns dels ingressos corresponen al cap de setmana, es tracta d’un increment sobtat que eleva fins a 364 el total de malalts greus al país i marca un ritme que, en cas de mantenir-se, sobrepassaria les previsions del Departament de Salut d’arribar a un pic de 400 cap a finals de la setmana. En tot cas, la bona notícia és que entre els malalts greus de la cinquena onada hi ha molta menys demanda de suport invasiu de respiració assistida amb relació al que s’havia vist fins ara.

Actualment, el 42% dels malalts greus no requereixen intubació, un fet que, a criteri dels experts, es deuria al canvi de perfil dels malalts, ara més joves i amb una mitjana d’edat al voltant dels 50 anys. En el pic de la quarta onada, amb prop de 500 ingressats a les UCI, els intubats representaven entorn del 72% del total, uns valors similars als de la tercera. En tot cas, amb l’increment registrat ahir l’ocupació per Covid de les UCI s’enfila cinc punts més, fins al 35%. Pel que fa als ingressos a planta, s’han registrat 140 malalts més, fins als 1.823 en total. A banda, s’han diagnosticat 7.900 nous casos i també creix la mortalitat. Ahir es van comunicar 15 decessos i la mitjana diària amb les dades setmanals és de 5,7 òbits diaris, mentre que a principis de mes n’hi havia 8 de setmanals.

Coincidint amb aquesta pujada de la cinquena onada i una incidència acumulada altíssima, de 1.208 casos per 100.000 habitants els darrers 14 dies, el Consell de Ministres va aprovar ahir un decret que permet la venda de tests d’antígens ràpids (TAR) a les farmàcies sense recepta. Aquesta mesura, àmpliament demanada per diferents especialistes i pel gremi de farmacèutics, ja s’havia aplicat en molts altres països europeus tan bon punt van estar disponibles. De fet, algunes farmàcies catalanes ja oferien aquest producte i en països com Alemanya ja se’n troben fins i tot als supermercats.

Malgrat que s’obri la possibilitat de fer-se les automostres, la portaveu del govern estatal, Isabel Rodríguez, recorda que en cas de donar positiu en un TAR serà obligatori contactar amb el sistema de salut pública per tal que en validi el resultat, atès que el resultat no es pot considerar oficial si el procés del test [vegeu el gràfic] no ha estat supervisat per un professional sanitari.

L’Estat no ha fixat un preu màxim per als tests, tot i la voluntat que arribin al màxim de gent. Es calcula que cada unitat costarà entre 7 i 15 euros, mentre que fer-se’n un en un laboratori acreditat pot costar-ne entre 35 i 55.

En tot cas, els experts en malalties infeccioses recorden que aquest tests ràpids són eficaços per detectar les persones que presenten en aquell moment una càrrega viral molt alta, però no són prou sensibles per detectar les infeccions incipients o assimptomàtiques. Per a això caldria fer una PCR. D’aquesta manera, un resultat positiu és clarament concloent i obliga a fer un aïllament domiciliari, mentre que un resultat negatiu no equival a no tenir el virus o la malaltia. Així doncs, com defensen alguns especialistes, confiar cegament en aquest sistema de cribratge pot generar una falsa sensació de seguretat que, si no es mantenen les mesures bàsiques de prevenció de contagis, podria tenir conseqüències.

Per frenar l’expansió del virus, el govern sol·licitarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que autoritzi prorrogar set dies més les restriccions per fer front a la pandèmia, com ara el toc de queda nocturn, que s’ampliarà de 161 a 165 municipis amb alta incidència de casos de Covid-19. D’aquesta manera, si la justícia ho avala, municipis com Lleida, Roses i Salt [vegeu el gràfic] passaran a tenir confinament nocturn entre la una i les sis de la matinada. “Som plenament conscients de l’excepcionalitat d’aquesta mesura, que no volem normalitzar per incòmoda”, assegurava ahir la portaveu del govern, tot i que des de Salut es dona per fet que s’intentarà mantenir fins entrat el mes d’agost.

Vacunats i infectats

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va indicar ahir que un5,5% dels infectats en aquesta cinquena onada tenien la pauta completa de vacunació, mentre que l’11,4% duia una vacuna i el 83,1% dels casos no havien rebut cap dosi. La ministra va defensar l’estratègia de la pauta completa, al contrari del que defensaven des de Salut.

LA FRASE

Hem de deixar ben clar que la gent vacunada es contagia igual i pot infectar el seu entorn
Bonaventura Clotet
cap del Servei de Malalties Infeccioses de CAN RUTI

LES XIFRES

57
pacients més hi ha a les UCI respecte al dia anterior, i la xifra s’eleva a 364, pels prop de 8.000 contagis.
22.137
farmàcies vendran els test d’antígens d’autodiagnòstic a tot l’Estat, que no tindrà un preu màxim, segons l’acord pres ahir.

Sortegen una autocaravana per recollir fons

La campanya #YoMeCorono, impulsada per la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i l’institut IrsiCaixa, sorteja una autocaravana restaurada per atreure donacions a la recerca.

Alumnes d’un IES estudien la qualitat de l’aire

Alumnes de batxillerat del Sant Pau Apòstol de Tarragona han estudiat la qualitat de l’aire de les aules del seu IES, ja que sovint estaven obertes pel Covid. Hi han trobat excés de partícules de dissolvents.

Nova convocatòria d’ajuts a la solvència empresarial

El govern obre avui el tràmit per demanar la segona línia d’ajuts a la solvència empresarial, després de només esgotar el 53% dels 993 milions de la primera convocatòria.Els incentius es financen amb les transferències habilitades per l’Estat i estarà oberta a través del Canal Empresa fins al 30 de juliol. Abasta tots els sectors, excepte el financer, amb un valor de 463 milions.

Balanç positiu de la prova de castells a Valls

Valls fa balanç positiu de la prova pilot castellera que va permetre la represa dels castells per Sant Joan. L’Ajuntament va presentar ahir els resultats dels cribratges continuats abans, durant i després de la diada. Del total de 635 tests, només es van registrar dos positius que es van produir fora de l’entorn casteller, el que representa un índex de del 0,3% -molt per sota del que hi havia al país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona