Salut

Darias ja preveu la tercera dosi i recordatoris anuals

Sanitat dona per fet que caldrà una tercera injecció

En marxa la vacunació dels residents a l’estranger

Salut ordena atendre només l’activitat urgent i més restriccions per a les llars d’avis

El Ministeri de Sanitat ja preveu la inoculació d’una tercera dosi a la majoria de vacunats per la Covid a l’Estat. Així ho va avançar ahir la ministra Carolina Darias en una entrevista radiofònica, en què va admetre que “tot indica” que caldrà una tercera dosi: “De fet, ja hem subscrit contractes amb Pfizer per import de 1.800 milions d’euros, i 400 milions d’euros amb Moderna per al 2022 i 2023”, hi va afegir.

A Darias ja només li queda el dubte sobre “quan s’imposarà”, tenint en compte que a l’Estat s’ha superat amb prou feines la meitat de la població vacunada en segona dosi (52%). Catalunya acredita un percentatge gairebé idèntic de vacunació, cosa que implica ja uns 4,2 milions de ciutadans amb la pauta completa. Però la ministra Darias va anar ahir més enllà i va vaticinar també que caldrà un recordatori anual: “Tot indica que sí que caldrà.”

La farmacèutica Pfizer ha estat la primera d’entre els fabricants a recomanar la tercera dosi per reforçar la immunitat. La mateixa Comissió Europea (CE) ho està analitzant, en funció de la immunitat de grup i els cassos d’infecció entre els ja vacunats. Però alguns experts qüestionen el plantejament d’aplicar una tercera dosi a una part de la població mundial mentre altres societats encara no han rebut ni la primera. El cap d’immunologia de l’hospital Clínic, Manel Juan, advertia ahir a TV3 que “no hi ha més immunitat; o ho estàs, o no”, i recordava que és més important “reduir la transmissibilitat entre la població del Tercer Món”. En termes similars s’expressava ahir Silvia de Sanjosé, presidenta del Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la Covid-19 (GCMSC), impulsat per ISGlobal i el Col·legi de Metges: “Potser caldria vacunar la població més vulnerable primer, per protegir més població.”

Per altra banda, els departaments de Salut i Acció Exterior han engegat la vacunació en centres habilitats a Catalunya per als catalans que resideixen a l’exterior, que ja poden demanar cita a través de l’aplicació La Meva Salut. Per concertar cita, les persones han d’estar inscrites en el registre de catalans residents a l’exterior i haver tramitat la targeta sanitària individual (TSI). Els qui es vacunin a Catalunya hauran de continuar-hi fins a rebre la segona dosi. La directora general de la Catalunya Exterior, Laura Costa, creu que “la inclusió dels catalans a l’exterior al programa de vacunació és un acte de justícia” que “s’emmarca en la voluntat d’intensificar l’atenció a aquest col·lectiu, que s’inicia amb la creació d’una direcció general específica”. Els catalans que ja estiguin inscrits en el registre i que disposin de la TSI o del codi d’identificació personal (CIP) poden demanar directament hora per vacunar-se a través de La Meva Salut, igual que la resta de ciutadans. Els que estiguin inscrits en el registre de catalans a l’exterior però no disposin de la targeta ni del codi hauran de sol·licitar la TSI en l’apartat “Sol·licitud de serveis” de la web del registre. Una vegada sol·licitat el document, s’enviarà electrònicament el CIP amb el qual ja es podrà demanar cita en l’aplicació web, sense necessitat d’esperar a disposar de la TSI, que s’enviarà per correu postal per utilitzar-la en altres ocasions. Els no inscrits hauran de sol·licitar la targeta.

Pel que fa a les dades, ahir es van superar els dos mil ingressats, tal com preveia Salut que succeiria el cap de setmana. Tot i que el virus està en retrocés, amb índexs de rebrot i contagi a la baixa, els hospitals i les UCI continuen amb xifres de creixement, amb 458 persones a les UCI. Per aquest motiu, Salut va endurir ahir encara més les condicions per visitar o endur-se a casa els avis que viuen a les residències. A partir d’ara, només podran sortir per períodes de tres dies i estar-se en una sola bombolla familiar. Continua vigent l’obligatorietat del test d’antígens de l’acompanyant que els reculli. Salut també ha ordenat els CAP i hospitals atendre “aquella activitat urgent, emergent i clínicament inajornable”, per preservar el personal sanitari i les seves vacances. La resolució dictada dimarts pretén fer front a la cinquena onada.

Els certificats sanitaris en català no serveixen

La Plataforma per la Llengua alerta que els certificats sanitaris expedits en català no serveixen per entrar a l’Estat espanyol. El marc europeu fixa que els passaports Covid han de ser almenys en la llengua o llengües oficials de l’estat membre, i en anglès. En el cas espanyol, atès que el català no és una llengua oficial, no és vàlida per al passaport Covid, lamenta l’entitat. Això obliga a traduir el document.

Vuit tipus de tests d’antígens, segons l’OCU

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) aconsella que els tests d’antígens només es comprin a les farmàcies. L’OCU recorda que són proves sense recepta i, per tant, recomana només comprar les marques homologades a les farmàcies, i no per internet. Les vuit recomanades són Flowflex, Diaquick, 2019nCov, Clinitest, i els fabricats per Xiamen, SD Biosensor, Hangzhou i Beijing Lepu.

Plega un històric alcalde metge, pel cansament

L’alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca (PSC), plega després de 26 anys al càrrec. Compaginava la feina de metge i la de batlle, però “l’any accidentat” de la pandèmia l’aconsella plegar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia